Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cent anys observant el cel

Al Tibidabo

Camil Fabra

Observacions meteorològiques


dimarts, 5 de novembre de 2013
Des del centre de Barcelona, mirant cap al Tibidabo, és ben visible un edifici singular situat sota del temple. A 412 metres d'altitud, l'Observatori Fabra, dependent de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), es va inaugurar el 7 d'abril de 1904. Durant aquests més de cent anys, la seva activitat s'ha concentrat en tres seccions: l'astronòmica, la meteorològica i la sísmica. En el camp de l'astronomia, s'hi han dut a terme observacions importants com els estudis de Mart, el descobriment de fins a onze planetes menors i d'un cometa (el 32P/Comas Solà) i l'estudi d'estrelles dobles i variables.

Respecte a les observacions meteorològiques diàries, van començar a enregistrar-se l'octubre del 1913, en una sèrie ininterrompuda fins ara, inclosos els dies de la guerra del 1936-1939. Fins el 1981 s'hi feia una observació cada dia a les vuit del matí i el 1982 es va passar a tres. Actualment se'n fan quatre. La sèrie d'observacions meteorològiques constitueixen un referent de la climatologia a Catalunya i el sud d'Europa per la longevitat (un segle), la continuïtat (absència total de dies sense informació), la resolució temporal (diària i subdiària), la inalterabilitat de l'entorn (s'han fet sempre des del mateix indret) i l'ampli ventall de variables observades.

Al Tibidabo


L’Observatori Fabra té l'origen en el primer observatori que la RACAB va construir, al final del segle XIX, al seu edifici situat en plena Rambla de Barcelona, des d'on es van dur a terme notables observacions astronòmiques, una meritòria tasca docent i sistemàtiques observacions horàries destinades a determinar i proporcionar a la ciutat l’hora amb precisió. Ben aviat, les creixents pertorbacions ocasionades per l’enllumenat elèctric nocturn van empènyer a traslladar l’observatori a la muntanya. Un llegat de Camil Fabra va fer possible el trasllat amb l'adquisició del solar a la serra de Collserola, la construcció de l’edifici entre 1902 i 1904 i adquisició del telescopi principal. L'observatori, construït per l’arquitecte de renom Josep Domènech i Estapà, va rebre el nom de Fabra en honor del mecenes que en va fer possible la construcció.

Camil Fabra


Camil Fabra i Fontanills (Barcelona, 9 de febrer de 1833-24 de juny de 1902), primer marquès d’Alella (1889), fou un empresari i polític català que participà en importants empreses bancàries i industrials. Fou diputat a les corts per Barcelona (1876-1878 i 1881-1889) i senador (1891), on defensà el proteccionisme. El 1893 fou batlle de Barcelona, però dimití pocs mesos després. Va tenir una fàbrica de teixits a Gràcia i es casà amb una filla de Ferran Puig, l'amo d'una indústria de filatures a Sant Andreu de Palomar que, el 1903, esdevindria la coneguda Fabra i Coats.

Observacions meteorològiques


Sota la direcció d'Eduard Fontserè (posteriorment director del Servei Meteorològic de Catalunya o SMC entre el 1921 i el 1939), l'observació meteorològica va anar guanyant protagonisme a l'Observatori Fabra. Fins i tot es van idear instruments inèdits en aquell moment com el pluviògraf d'intensitats de Ramon Jardí, instal·lat des del 1927 i en ple funcionament actualment. L'SMC hi instal·là una estació meteorològica automàtica el 1995, que enregistra amb una periodicitat de trenta minuts unes quantes variables meteorològiques.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Informació sobre l'asteroide 99193, que va rebre el nom d'Obsfabra el 3 d'abril de 2007 en honor de l'observatori barceloní.
  • Entre l'Observatori Fabra i la fàbrica Fabra i Coats de Sant Andreu de Palomar hi ha un lligam: Camil Fabra.
  • La història de la família Campo, que va viure a l'Observatori Fabra del 1904 al 1982 fent-hi tasques de consergeria i manteniment.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L’observatori també desenvolupa una tasca de divulgació amb visites diürnes i nocturnes.
El Servei Meteorològic de Catalunya vol digitalitzar les observacions del període 1904-1913.
En la llista de codis d'observatoris astronòmics del Minor Planet Center, el Fabra és el sisè.
Al nostre país hi ha més observatoris destacats, com el de l'Ebre, el del Montsec, el de Mallorca i el de València.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua