Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Seguiment d'ocells

Mort de dos polls

La recuperació del falcó a Barcelona

Seguiment ciutadà de nius


dimarts, 7 de maig de 2013
El 2002, la Diputació de Barcelona va engegar al Parc Natural del Garraf un pla de preservació de l'àguila perdiguera o cuabarrada (Aquila fasciata). Classificada espècie vulnerable per la International Union for Conservation of Nature (UICN), és un rapinyaire diürn que necessita grans espais oberts per a alimentar-se. De les seixanta-cinc parelles que es calcula que hi ha a Catalunya, tres viuen en aquest parc situat a l'extrem sud de l'àrea de Barcelona.

Un dels elements importants del pla de seguiment i conservació d'aquesta espècie ha estat la instal·lació de càmeres als tres nius, amb l'objectiu de conèixer millor quin és el comportament, l'alimentació i els costums d'aquesta espècie durant l'època de nidificació, incubació i criança dels polls. Des del maig del 2006, algunes d'aquestes càmeres es poden consultar directament per internet, durant la primavera, i permeten d'observar el procés reproductiu de l'àguila.

Mort de dos polls


Enguany les dues càmeres connectades als nius han seguit la posta de tres ous: al niu A, el 14 i el 15 d'abril hi van néixer dos polls; al B, l'ou no va eclosionar fins el 25 d'abril. Malauradament, les condicions meteorològiques adverses de l'última setmana d'abril, amb pluja i fred, van causar la mort de dos dels tres pollets: el del niu B i un del niu A. L'únic supervivent, genèticament més fort i segurament més ben alimentat, va poder sobreviure.

La recuperació del falcó a Barcelona


Fins a mitjan anys 1970, el falcó pelegrí vivia a Barcelona, on caçava coloms, garses o qualsevol ocell desprevingut. Durant la dictadura franquista, l'administració va incentivar la caça legal d'aquesta espècie fins a fer-la desaparèixer. El furt d'ous i pollets per a col·leccionistes i falconers i la persecució directa dels criadors de coloms també van accelerar-ne la desaparició. El 1999, l'ajuntament va començar a reintroduir l'espècie: ara mateix n'hi ha dos nius, l'un a la zona de Montjuïc i l'altre a la Sagrada Família.

Seguiment ciutadà de nius


L'Institut Català d'Ornitologia va engegar fa alguns anys el projecte Orenetes, una iniciativa d'estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats. En un pas més, ara ha llançat la iniciativa de ciència ciutadana Nius, destinada a aplegar informació col·laborativament sobre la nidificació dels ocells de Catalunya.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La Diputació de Barcelona treballa en col·laboració amb l'Equip d'Estudi de l'Àliga Perdiguera de la Universitat de Barcelona en un projecte d'investigació i recerca de llarg recorregut per mantenir una espècie que forma part tant del patrimoni natural com de l'imaginari del país. En darrera instància, la presència de les àguiles i l'observació de les preses que capturen també és un bon bioindicador de la qualitat ambiental del parc del Garraf, on funciona la cadena tròfica, malgrat la pressió urbana i humana.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Parc del Garraf: material didàctic sobre l'àguila cuabarrada.
Recerca en Acció: El cant dels ocells de cinc espècies que es troben al país.
Filmacions d'àguila cuabarrada, gat mesquer, senglar, fagina, guineu, falcó pelegrí, tritó del Montseny...
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua