Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El retorn del falcó pelegrí

La recuperació del falcó a Barcelona

Hàbitat urbà

Com és un falcó?


dimarts, 29 de maig de 2007
Fins a mitjan anys setanta, el falcó pelegrí va viure a Barcelona. Solia instal·lar-se a les teulades dels edificis gòtics i modernistes de la ciutat. Des de dalt de campanars com el de Santa Maria del Pi o des les torres de la Sagrada Família, el falcó es llançava en picat per caçar coloms, garses o qualsevol ocell desprevingut.

Durant la dictadura franquista, l'administració va incentivar la caça legal d'aquesta espècie d'ocell fins a fer-lo desaparèixer de Barcelona. El furt d'ous i pollets per a col·leccionistes i falconers i la persecució directa dels criadors de coloms també van accelerar-ne la desaparició total.

Gràcies a un projecte de reintroducció iniciat a final dels anys noranta, actualment el falcó pelegrí torna a criar a Barcelona: hi ha quatre parelles i entre quinze i vint exemplars que hi viuen tot l'any. El projecte fou proposat i dissenyat per l'empresa d'estudis ambientals Thalassia i va rebre el suport de l'Ajuntament.

Els millors llocs des d'on es pot observar el falcó pelegrí a Barcelona són els penya-segats de la cara sud de la muntanya de Montjuïc i les torres de la Sagrada Família. Ambdós llocs allotgen parelles i pollets de falcons que, durant aquests mesos de primavera i d'inici d'estiu, surten a volar una o dues vegades al dia. Actualment és una espècie protegida per la legislació nacional, estatal, europea i per convenis internacionals.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.cat: Ocells.

La recuperació del falcó a Barcelona


+ El 1999 es van alliberar els primers quinze pollets a diferents edificis de Barcelona.
El 1999 es van alliberar els primers quinze pollets a diferents edificis de la ciutat: l'Hotel Princesa Sofia, el Palau Nacional de Montjuïc, l'església de Santa Maria del Pi i la Sagrada Família. En total, entre el 1999 i el 2003 es van alliberar quaranta-set pollets. Es va fer servir una tècnica medieval: els pollets s'alliberen en un indret on són alimentats diàriament fins que ja poden caçar per si sols; un cop adults, els falcons tendeixen a tornar al mateix punt per reproduir-s'hi. Tot i que la mortalitat dels falcons durant el primer any de vida ronda el 50%, la tècnica va acabar funcionant. El 2003 els falcons van començar a criar de nou amb èxit, trenta anys després de no fer-ho.

Hàbitat urbà


+ Els falcons pelegrins prefereixen viure a les grans ciutats enlloc de fer-ho a boscos i a muntanyes.
Per més que costi de creure, els falcons pelegrins prefereixen viure a les grans ciutats enlloc de fer-ho a boscos i a muntanyes. Als ambients urbans, troben la tranquil·litat i l'abundància de menjar (coloms, estornells, garses, etc.) que els manca a molts indrets del medi natural. A més, els grans edificis són ideals per criar-hi: els falcons no fan nius, i en el medi natural sovint els costa de trobar un bon lloc elevat on pondre els ous. Des del punt de vista dels humans, la presència del falcó pelegrí a la ciutat pot ser beneficiosa, perquè ajuda a limitar el nombre de coloms. La seva vista, molt aguda, el bec, curt i cònic, i les ungles, llargues i esmolades, s'adapten perfectament a la vida urbana i serveixen al falcó per caçar les preses al vol.

Com és un falcó?


+ El falcó pelegrí pertany a la mateixa família que el xoriguer petit i el xoriguer mostatxut.
El falcó pelegrí (Falco peregrinus) pertany a la família dels falcònids. En aquesta família també hi ha el xoriguer comú (Falco tinnunculus), el xoriguer petit (Falco naumanni) i el falcó mostatxut (Falco subbuteo). El pelegrí és un rapinyaire de cos compacte, amb un pit ample i ales punxegudes. El damunt de les ales és de color marró fosc quan el falcó és jove, i esdevé de color gris pissarra quan ja és adult. El dessota de les ales és blanquinós, amb barres horitzontals marronoses que es van ennegrint amb els anys.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'any 1999, quan es van alliberar els primers pollets a l'Hotel Princesa Sofia, també es va jugar la final de la Copa d’Europa al Camp Nou. Diversos reporters volien accedir al terrat de l'hotel, però la direcció ho va prohibir per evitar que molestessin els joves falcons que hi voltaven.
  • La primera parella barcelonina dins del projecte de recuperació es va formar l'any 2001 a la torre Catalunya del barri de Sants. Malauradament, no va prosperar per les molèsties ocasionades per les obres que es feien a l'última planta de l'edifici i la curiositat de les persones.
  • Els falcons són territorials i, quan els joves ja poden caçar per si sols, els pares els fan fora de la seva zona.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El projecte de recuperació del falcó pelegrí a Barcelona.
El falcó pelegrí, vist pels americans.
En directe, un niu d'àliga perdiguera del Parc del Garraf des de la webcam instal·lada per la diputació de Barcelona.
Els ocells, didàcticament explicats.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua