Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Aliments per a menjar, no per a llençar

Les xifres a Catalunya

Data de caducitat i de consum preferent

Consells pràctics


dimarts, 5 de març de 2013
Fa poques setmanes, l'Institut d'Enginyers Mecànics (IMechE) de la Gran Bretanya va publicar un informe que posa damunt la taula un greu problema mundial: quasi la meitat dels aliments que es produeixen al planeta acaben a les escombraries, tot i la gran fam que hi ha en moltes regions. Així, cada any es llencen fins a 2.000 milions de tones de menjar per problemes d'emmagatzematge, per dates de caducitat massa estrictes, per ofertes que fan que la gent compri més del que necessita... A banda aquesta impactant dada, l'informe també detalla que anualment es malgasten 500.000 milions de metres cúbics d'aigua per a cultius que mai no arriben a taula, una xifra colossal si es té en compte, a més, que en moltes zones del planeta hi ha importants mancances de recursos hídrics.

Per l'institut, cal una acció urgent per a frenar el malbaratament alimentari, per dos motius principals: la previsió de l'ONU d'un augment de 3.000 milions de persones més al món al final del segle; i la creixent pressió en els recursos necessaris per a produir menjar (inclosos la terra, l'aigua i l'energia).

Les raons d'aquest malgastament de menjar, expliquen, van des de pràctiques d'enginyeria i agricultura de poca qualitat fins a un transport o emmagatzematge inadequats, passant pel fet que els supermercats demanen productes amb una imatge perfecta (a la Gran Bretanya, fins a un 30% dels vegetals que es cultiven mai no s'arriben a comercialitzar per aquesta raó) i encoratgen els consumidors a comprar més del que necessiten a través d'ofertes com el 2x1.

Les xifres a Catalunya


Les dades de l'IMechE es poden concretar en el cas català a través d'un altre informe, elaborat per l'Agència de Residus de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona. Segons l'estudi 'Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya', cada català llença anualment 35 quilos d'aliments que encara es podrien aprofitar, cosa que representa econòmicament una pèrdua de 112 euros per habitant l'any i 841 milions d'euros en conjunt. Les 262.471 tones de menjar malgastades cada any permetrien alimentar més de mig milió de persones. La major part del malbaratament alimentari es produeix a les llars (58%), seguit de lluny pels supermercats (16%), els restaurants (12%), el petit comerç (9%), les institucions (4%) i els mercats (1%).

Data de caducitat i de consum preferent


Dos conceptes importants que cal tenir en compte en la qüestió del malbaratament alimentari, i que sovint confonen, són la data de caducitat i la data de consum preferent: la primera indica en quin moment un producte deixa d'ésser segur per al consum alimentari; la segona assenyala en quin moment el productor deixa de garantir que les seves qualitats organolèptiques es conservaran intactes, sense que això representi un risc per a la salut.

Consells pràctics


Els principals consells per a malbaratar menys aliments se centren en els dos espais on més se'n llença: les cases i els supermercats. La revista Consumer, per exemple, proposa planificar la compra, comprovar la data de caducitat dels productes, tenir en compte el pressupost, mantenir la nevera en ordre, emmagatzemar els aliments seguint les instruccions de l'envàs, canviar els aliments al rebost i la nevera, servir quantitats petites de menjar, aprofitar les restes, congelar alguns productes, convertir els residus en adob...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons les dades de l'informe de l'IMechE, entre un 30% i un 50% del menjar produït a tot el món (és a dir, entre 1.200 i 2.000 milions de tones), no arriba mai a cap estómac.
  • Els supermercats comencen a introduir estratègies per a evitar el malbaratament alimentari. N'hi ha que col·laboren amb els bancs d'aliments o institucions públiques donant-los productes a punt de caducar. Darrerament, també n'hi ha que ofereixen aliments quasi caducats a meitat de preu, per a fomentar tant l'estalvi com l'aprofitament.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'Ajuntament de Barcelona ha creat un complet portal sobre el malbaratament alimentari.
Guia per a un consum més responsable dels aliments.
Programa 'Salvados': Amb el menjar, no s'hi juga.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua