Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Reflexionar sobre la pau i la no-violència

La jornada a les escoles

En record de Mahatma Gandhi

Iniciativa de Llorenç Vidal


dimarts, 29 de gener de 2013
En la llista de grans diades internacionals, el 30 de gener és la data en què s'observa el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o DENIP), una jornada anual dedicada a difondre als centres educatius no universitaris la cultura no violenta i els valors de la pau, la concòrdia, la tolerància, la solidaritat i el respecte dels drets humans. L'elecció de la data no és gens casual, sinó que es correspon amb el dia de la desaparició d'una de les grans figures del pensament pacifista mundial, Mohandas Gandhi, assassinat a l'Índia ara fa seixanta-cinc anys.

Entre més iniciatives (mapa), al nostre país la Confederació Catalana d’ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament impulsa al voltant del DENIP la setmana de la no-violència, en què entitats, ONG, institucions i ciutadans participen i organitzen activitats vinculades a la cultura pacifista. Molts centres educatius i escoles del país també es fan ressò de la jornada amb treballs i activitats que reflexionen sobre els valors de la pau i la no-violència i es converteixen en instruments d'entesa entre persones de formació, cultura, religió diferents... I per primera vegada l'Institut Català Internacional per la Pau ha convocat el Concurs de Lipdubs per la Pau. Els més destacats es projecten el mateix dia 30 a la Filmoteca de Barcelona.

Als països amb calendaris escolars propis de l'hemisferi sud, el DENIP se sol commemorar el 30 de març i els dies immediats.

La jornada a les escoles


Els objectius bàsics del Dia Escolar de la No-violència i la Pau als centres educatius són: sensibilitzar del fet que la pau és molt més que no pas l'absència de guerres i baralles; conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d'amor universal, no-violència i pau positiva, com també amb els procediments de reivindicació no violenta dels drets humans; conèixer persones i grups que lluiten per la pau i la justícia al món; saber resoldre els conflictes pacíficament i dialogant, expressant l'opinió de manera tranquil·la, clara i ordenada; i compartir una estona amb tots els alumnes i mestres per celebrar la diada.

En record de Mahatma Gandhi


El DENIP se celebra a l'hemisferi nord el 30 de gener, en record de la data de l'assassinat de Mohandas Gandhi el 1948. Més conegut per Mahatma Gandhi ('mahatma' significa 'gran ànima', en llengua sànscrita), fou un pensador i polític indi, destacat com una de les persones clau en el procés d'independència de la nació índia respecte de la Gran Bretanya, mitjançant l'ús de la no-violència. Nascut a Porbandar (Gujarat), Gandhi va estudiar dret a Londres, va exercir d'advocat a Bombai i, després de denunciar la discriminació dels indis a Sud-àfrica, va importar la resistència passiva i la desobediència civil al seu país, l'Índia, per desfer-se del colonialisme britànic sense recórrer a la lluita armada. Gandhi va influir considerablement en les converses que van preparar la independència de l'Índia, però la separació final del Paquistan el va descoratjar profundament. Justament, la defensa dels musulmans al país va ser el motiu pel qual un fanàtic integrista indi va assassinar-lo el 30 de gener de 1948, el mateix any de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Iniciativa de Llorenç Vidal


La idea de celebrar cada any una jornada sobre la pau i la no-violència al voltant de la figura de Mahatma Gandhi va néixer el 1964 gràcies al poeta, educador i pacifista mallorquí Llorenç Vidal Vidal. El Dia Escolar de la No-violència i la Pau és, com diu el seu fundador, 'una llavor de no-violència i pau dipositada en la ment i el cor subconscient dels educands i, a través d'aquests, a la societat'. Aquesta experiència educativa de renovació pedagògica, que l'any vinent farà mig segle, s'ha difós per països de tot el món.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Revista Per la Pau: La no-violència.
Vincles relacionats amb el pacifisme.
Diari de l'Escola anterior: 50 Years of a Symbol of Peace.
Janadesh, documental d'Enric Àlvarez i Oriol Ampuero sobre la independència de l'Índia i els moviments neogandhians.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua