Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Adéu a Andreu Alfaro, referent artístic i de país

Acer i alumini

Influència artística

Obra escampada


dimecres, 19 de desembre de 2012
Divendres passat es va morir a València l'escultor Andreu Alfaro. Tenia vuitanta-tres anys i ja en feia uns quants que s'havia apartat de la vida pública per causa de la salut. Alfaro, un dels artistes de referència de la segona meitat del segle XX, és conegut sobretot per haver estat un dels escultors contemporanis més importants, amb peces exposades en museus de tot el món i amb obres públiques instal•lades a les grans capitals de tot el món.

Alfaro va néixer el 1929 a València en una família de comerciants, propietaris d’una carnisseria. Tot i que sempre va interessar-se per l'art (a banda d'escultor, era un excel•lent dibuixant), la seva vida hi va transcórrer en paral•lel fins a quaranta-quatre anys, quan va abandonar les altres activitats i es va centrar plenament en la seva vocació artística. Ha estat una figura imprescindible de l'escultura contemporània, dins el país i a fora, i també un artista compromès amb la societat on vivia: els ideals de democràcia, llibertat i il•lustració són una constant en la seva obra.

Acer i alumini


Els materials que utilitzava Andreu Alfaro eren molt variats, des del filferro al marbre, tot i que per a les obres públiques acostumava a emprar l’acer i l’alumini. Fora de tota definició, li agradava d'aplicar els seus coneixements geomètrics per a crear obres abstractes suggeridores, obres plenes de matisos, que juguen amb el mòdul, amb la sèrie, amb la llum, amb el color (cal destacar els seus treballs de plexiglàs de colors), i que no es fan difícils a l’espectador, malgrat la seva complexitat real. Entre les obres més importants hi ha 'La rella' (1961), 'La veu d'un poble' (1964-1965), 'Monument a l'amor' (1965-1967), 'Bon dia llibertat' (1975) i 'Catalan power' (1976).

Influència artística


A Alfaro se'l relaciona amb el Grup Parpalló (1957), un grup d'artistes renovadors format a València el 1957 per a connectar la creació artística valenciana amb el panorama internacional després de la interrupció causada per la guerra del 1936-1939. Fou influït per constructivistes com Constantin Brâncuşi i Antoine Pevsner, i per l'escultor basc Jorge Oteiza. Les seves obres, exposades a la Biennal de Venècia del 1966, van aconseguir un ressò internacional.

Obra escampada


Les escultures d'Alfaro es poden contemplar en molts indrets del país: a l'entrada d'Otos; als Jardins dels Vivers de València, amb l'estàtua d'homenatge a Ausiàs March; a l'estació del nord de la mateixa ciutat, amb un homenatge a la dona; el Monument dels Països Catalans de Tàrrega; els Rombes Bessons, l'escultura situada al Parc de Cervantes de Barcelona; l'Escultura per a Europa, a Girona; el monument a la dona de Terrassa, i les esculturs monumentals del Parc de la Mar de Palma. També són seves les quatre columnes a l'entrada de la UAB, que representen la voluntat de coneixement, la llibertat d'expressió, la identitat cultural i la solidaritat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Andreu Alfaro: 'La gent no té clar que el País Valencià és un país' (vídeo del 2007).
Cançó 'Andreu, amic' de Raimon, dedicada a Alfaro.
L'Institut Valencià d'Art Modern de València ha anunciat que exposarà a l'entrada principal obres d'Alfaro.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua