Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'església ortodoxa copta elegeix papa

Les branques del cristianisme

Els cristians de l'orient

Loteria de l'altar


dimecres, 7 de novembre de 2012
El bisbe Tauadros ha estat elegit diumenge a la catedral d'Abassiya del Caire cent dinovè papa de l'església ortodoxa copta. El 17 de març passat es va morir el papa Shenouda III, després de quatre dècades en el càrrec, i han calgut quasi vuit mesos perquè aquesta església cristiana fundada a Egipte el segle I n'hagi elegit el successor. Ara s'ha obert el procés de transició, que s'allargarà fins la cerimònia del 18 de novembre, on el bisbe Tauadros assumirà oficialment el càrrec de papa d'Alexandria i de Tot Àfrica amb el nom de Tauadros II. Esdevindrà així el cap espiritual de la comunitat copta d'Egipte, de la qual formen part entre un 6% i un 10% dels 83 milions d'habitants del país.

La minoria copta d'Egipte és la comunitat cristiana més important del Llevant. La majoria són membres de l'Església Ortodoxa Copta d'Alexandria, però també de l'Església Catòlica Copta. Els coptes habiten a Egipte i també al Sudan i Síria, principalment. La comunitat és assentada al Caire des dels primers segles de la cristiandat i tradicionalment controlava una bona part del comerç de la ciutat. En l'època de Nasser, president d'Egipte entre 1956 i 1970, va patir les primeres mostres de repressió, arran de les acusacions combinades de ser burgesos i no musulmans. En aquells anys es va perseguir la creació de noves esglésies o institucions coptes i molts membres de la comunitat van emigrar, principalment a Austràlia, els EUA i Europa. Les lleis creades per Nasser es van començar a suavitzar el 2005, però encara hi ha dificultats per a la llibertat de culte i expressió. Sovint els coptes són objecte d'atacs dels grups radicals gihadistes.

Les branques del cristianisme


Hi ha tres grans branques del cristianisme, la més estesa de les quals és la catòlica, amb mil milions de fidels escampats bàsicament per l'Europa occidental i l'Amèrica Central i del Sud; també és la més antiga. El cap de l'església catòlica és el papa, bisbe de Roma i successor de Pere, un dels apòstols de Jesús, i primer bisbe de Roma. Una altra branca del cristianisme és l'ortodoxa, amb dos-cents milions llargs de fidels, sobretot de l'Europa oriental (Bulgària, Grècia, Romania, Rússia...) i del Llevant. La ruptura entre el cristianisme ortodox i el catolicisme va culminar el 1054, en l'anomenat Cisma d'Orient. Més de quatre segles després, a la primeria de l'edat moderna i en el marc de l'anomenada Reforma, va néixer el protestantisme, a partir, sobretot, de les doctrines de Martí Luter (luteranisme) i Joan Calví (calvinisme), que rebutjaven l'autoritat papal.

Els cristians de l'orient


Per molt que les terres del Pròxim Orient i de l'Orient Mitjà siguin poblades de musulmans, també hi ha comunitats cristianes. Per exemple, a Egipte trobem els coptes, sobretot ortodoxos (també n'hi ha de catòlics), que constitueixen una de les més nombroses; al Líban, ver mosaic religiós, els maronites, catòlics, formen la comunitat cristiana majoritària del país, predominantment musulmà; i també hi ha minories cristianes a l'Irac (de ritu caldeu), Síria, Jordània, els territoris palestins... Cal fer notar, així mateix, que a Armènia la gran majoria de la població professa el cristianisme.

Loteria de l'altar


En l'elecció de nou papa, l'església copta segueix un procés peculiar: la sacra elecció a sort o loteria de l'altar. Després d'una votació entre la comunitat copta de tres candidats, d'entre cinc aspirants, el dia del nomenament és un nen amb els ulls tapats qui treu d'una urna de plata el paper amb el nom del futur patriarca. La tradició es basa en la idea que és Déu qui elegeix el candidat a través d'una mà innocent.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El copte és considerat desaparegut com a llengua parlada des del segle XVII, tot i que es continua fent servir com a llengua litúrgica i estudiant com l'evolució del parlar dels antics egipcis.
  • Enguany és el 1729, segons el calendari copte. L'anomenat 'calendari dels màrtirs' deriva del de l'Egipte antic i parteix de la data d'accés al poder de l'emperador romà Dioclecià, l'11 de setembre del 284 en el calendari gregorià.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo de TV3: Qui són els coptes?
Una introducció al Consell Mundial d'Esglésies, una de les principals associacions ecumèniques.
Breu apunt sobre les tres branques del cristianisme.
Ahram Online, diari egipci en anglès.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua