Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Branques i subdivisions del cristianisme

La diversitat del protestantisme

Els cristians de l'Orient

Ecumenisme i diàleg interreligiós


dilluns, 21 de març de 2005
D'ací a uns pocs dies serà Pasqua, festa cristiana de la resurrecció de Jesús que corona l'anomenada Setmana Santa: la que comença el Diumenge de Rams i que culmina, precisament, el Diumenge de Pasqua. Això ens dóna peu a ocupar-nos de les branques i de les principals subdivisions del cristianisme.

La més estesa de les tres branques del cristianisme és la catòlica, amb mil milions de fidels, escampats bàsicament per l'Europa occidental i l'Amèrica Central i del Sud; també és la més antiga (hom diu que és la institució més antiga d'Occident). El cap de l'Església Catòlica és el papa, bisbe de Roma i successor de Pere, un dels apòstols de Jesús, i primer bisbe de Roma.

Una altra branca del cristianisme és l'ortodoxa, amb dos-cents milions llargs de fidels, sobretot de l'Europa oriental (Bulgària, Grècia, Romania, Rússia...). La ruptura entre el cristianisme ortodox i el catolicisme va culminar el 1054, en l'anomenat Cisma d'Orient.

Més de quatre segles després, a la primeria de l'edat moderna i en el marc de l'anomenada Reforma, va néixer el protestantisme, a partir, sobretot, de les doctrines de Martí Luter (luteranisme) i Joan Calví (calvinisme), que rebutjaven l'autoritat papal .

La diversitat del protestantisme


+ Retrat del reformador Martí Luter.
El protestantisme, que compta uns cinc-cents milions de seguidors a tot el món, abasta una gran diversitat de confessions. A banda luterans i calvinistes, hi trobem baptistes, anabaptistes, metodistes, pentecostals, mormons...De la diversitat del protestantisme, en són un exponent claríssim els Estats Units, país d'una gran presència catòlica també. La petja protestant és també molt visible a l'Europa septentrional i a Oceania (Nova Zelanda i, en menor mesura, Austràlia).

Els cristians de l'Orient


+ Mapa religiós del Líban.
Per molt que les terres del Pròxim Orient i de l'Orient Mitjà siguin poblades de musulmans, també hi ha comunitats cristianes. Per exemple, a Egipte, hi trobem els coptes, sobretot ortodoxos (també n'hi ha de catòlics), que constitueixen una de les més nombroses; al Líban, ver mosaic religiós, els maronites, catòlics, formen la comunitat cristiana majoritària del país, predominantment musulmà; i també hi ha minories cristianes a l'Irac (de ritu caldeu), Síria, Jordània, els territoris palestins... Cal fer notar, així mateix, que, a Armènia, la gran majoria de la població professa el cristianisme.

Ecumenisme i diàleg interreligiós


+ L'ecumenisme malda per restablir la unitat del cristianisme.
Podríem dir que el mot 'ecumenisme' designa el moviment que malda per restablir la unitat del cristianisme, o, si més no, per acostar més les confessions cristianes. De manera semblant, el diàleg interreligiós propugna l'entesa entre les religions de tot el món, l'edificació de ponts de diàleg entre les distintes tradicions religioses, a partir del respecte i del coneixement recíprocs.

MATERIALS

  • Atles de les religions. Creences, pràctiques i territoris
    Format:Llibre
    Obra de síntesi de les religions del món i de la implantació territorial que tenen. Editorial Pòrtic.
  • Christianity
    Format:Web
    Espai de la BBC sobre la religió basada en el missatge universal de Jesús: història, celebracions, creences, subdivisions...
  • Features and Tenets of the Major World Religions
    Format:Web
    Guia interactiva del cristianisme i de les altres grans religions del món. Adreçada als escolars.
  • La Bíblia
    Format:Web
    Versió en català del llibre sagrat de les religions cristiana i jueva.
  • Associació UNESCO pel diàleg Interreligiós
    Format:Web
    Entitat que promou el coneixement, el diàleg i la cooperació entre les confessions religioses presents al Principat. La web informa del Parlament Català de les Religions, que es farà a Barcelona a final de maig i que vol aplegar gent de tot el país.

QUE HO SABIES?

  • L'anglicanisme, aparegut a Anglaterra en temps de la Reforma, s'inscriu habitualment dins el protestantisme, per bé que és doctrinalment divers; endemés, a la Gran Bretanya, el cap ('governador suprem') de l'Església Anglicana és el monarca (ara mateix, la reina Elisabet II).
  • Hi ha estats d'Europa occidental on la proporció de fidels catòlics i protestants és força equiparable; és el cas de Suïssa, Alemanya i, en menor grau, els Països Baixos.
  • El pontificat de l'actual papa Joan Pau II és el tercer més llarg de la història, després del de Sant Pere i de Pius IX.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Breu apunt sobre les tres branques del cristianisme.
Una introducció al Consell Mundial d'Esglésies, una de les principals associacions ecumèniques.
La Capella Sixtina, marc incomparable de les eleccions papals.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua