Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Lance Armstrong: la caiguda d'un mite

El dopatge

Lluita contra la xacra

Tours sense guanyador


dimecres, 31 d'octubre de 2012
El president de la Unió Ciclista Internacional (UCI), Pat McQuaid, va causar un terrabastall en el ciclisme el 22 d'octubre passat quan va anunciar la retirada de totes les victòries del corredor nord-americà Lance Armstrong, entre les quals hi ha els set Tours de France consecutius que va aconseguir del 1999 al 2005. La decisió es va adoptar a partir d'un detallat informe de l'Agència Antidopatge nord-americana (USADA), que implicava l'equip US Postal i el mateix ciclista texà en una àmplia trama de dopatge.

L'informe de la USADA aportava, en més de dues-centes pàgines, el testimoni de vint-i-sis persones, els resultats de laboratori i documentació econòmica que situaven un ciclista fora de sèrie com Lance Armstrong al centre de 'la principal i més sofisticada trama de dopatge en la història recent de l'esport'. Per tot plegat, l'agència antidopatge dels EUA havia demanat a la UCI que se sancionés de per vida el corredor i, alhora, que perdés els set Tours, la medalla de bronze a les Olimpíades de Sydney 2000 i tots els títols guanyats des de l'agost del 1998.

El dopatge


El dopatge (en anglès 'doping') es refereix al consum entre esportistes de substàncies o mètodes prohibits per a progressar en l'entrenament i millorar els resultats en proves i competicions. A banda el caràcter deshonest de recórrer a estimulants externs, cal no oblidar que el dopatge sol tenir efectes secundaris perjudicials per a la salut. Tot i l'augment del control contra aquesta pràctica il·lícita, periòdicament se'n descobreixen casos. I és que de vegades els premis, els diners i la fama hi empenyen, com també les ganes de superar una lesió o la pressió exercida per l'entorn immediat dels esportistes (d'alguns entrenadors i preparadors físics, de pares o fins i tot de governs, com el de la desapareguda República Democràtica Alemanya). Sigui com sigui, el dopatge en l'esport implica fer trampa i destrueix el joc net i l'esperit bàsic de la competició.

Lluita contra la xacra


L'ús de substàncies per a millorar la marca i el rendiment és tan antic com l'esport de competició mateix. Se sap que alguns atletes que participaven en les Olimpíades dels segles IV i VIII aC ja hi recorrien. Amb tot, l'origen del dopatge contemporani cal situar-lo cap al final del segle XIX, quan es va començar a detectar el consum d'estricnina, cafeïna i alcohol entre ciclistes i boxadors, dos dels esports amb més exigència física. El 1928, la Federació Internacional d'Atletisme va ésser el primer organisme a prohibir l'ús de substàncies dopants, una mesura assumida posteriorment per la majoria de federacions i grans competicions, que mantenen controls de dopatge i imposen greus sancions als infractors. Des del 1999, a més, hi ha una Agència Mundial Antidopatge, secundada pel Comitè Olímpic Internacional.

Tours sense guanyador


La decisió de la Unió Ciclista Internacional (UCI) de retirar els set Tours de France consecutius de Lance Armstrong ha deixat sense guanyador aquesta mítica prova francesa entre els anys 1999 i 2005. Alguns mitjans han especulat qui podria haver guanyat aquelles edicions de la prova ciclista més famosa del món en comptes d'Armstrong i, paradoxalment, no els ha estat gens fàcil decidir-ho, justament per les acusacions i sospites de dopatge que planen sobre molts dels hipotètics guanyadors. El Tour del 2000, per exemple, revela fins a quin punt la xacra del dopatge s'ha introduït en el ciclisme de competició: per a 'decidir-ne el guanyador' caldria saltar-se els set primers classificats, tots implicats en escàndols de dopatge, i atorgar la victòria a l'aragonès Fernando Escartín... tot i que hi ha alguns dubtes sobre el seu comportament.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La paraula 'dopatge' és l'adaptació en català del terme anglès 'doping', del qual no se sap exactament l'origen. N'hi ha que l'associen a una antiga paraula anglesa, 'dope', referida a una pasta o greix lubricant. I n'hi ha que el fan provenir d'una beguda alcohòlica pròpia de Sud-àfrica, anomenada 'dope', que tenia propietats estimulants i ajudava a lluitar millor en les batalles o a resistir les llargues danses rituals.
  • Durant uns quants anys, Lance Armstrong va tenir casa a Girona i s'entrenava per les carreteres de la zona. Al seu segon llibre autobiogràfic, 'Viure cada segon' (2004), aquest ciclista nat a la localitat texana de Plano el 18 de setembre de 1971 detallava com va conèixer la capital del Gironès i el procés de reconstrucció del palauet que hi va adquirir, al centre històric de la ciutat.
  • Armstrong va superar un càncer de testicles que li van detectar l'any 1996. Fruit d'aquella experiència vital, va escriure un parell de llibres, traduïts al català: 'Això no va de bicis. El meu retorn al passat' (2002) i l'esmentat 'Viure cada segon' (2004).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Wikipedia: completa llista de casos de dopatge en l'esport.
Anàlisi de tots els casos de dopatge a les rondes de França, Itàlia i Espanya des del 1968.
UNESCO: dossier sobre el dopatge en l'esport.
Diari de l'Escola anterior: Cycling (en anglès, 29-3-2007).
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua