Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Descobrir el corfbol

Com s'hi juga?

Esport centenari

A Catalunya


dimecres, 10 d'octubre de 2012
Dissabte comença al Pavelló Olimpic de la Vall d'Hebron de Barcelona el Campionat del Món sub-23 de corfbol (o korfbal). És la primera vegada que Catalunya acull un mundial d'aquest esport, que recorda lleugerament el bàsquet i on participen quatre noies i quatre nois per equip. Durant vuit dies, unes quantes seleccions de l'Àfrica, l'Àsia, Europa i Oceania jugaran fins a quaranta-dos partits, una bona oportunitat per al públic del nostre país de veure els millors jugadors de menys de vint-i-tres anys. El campionat també servirà perquè el món conegui Catalunya, atès que no sols n'és el país amfitrió, sinó que hi participa amb selecció pròpia.

En efecte, la Federació Catalana de Korfbal, fundada el 1990, és reconeguda plenament per la internacional (IKF) des del 2005. La selecció ha participat en uns quants campionats europeus i mundials, amb uns resultats molt bons: va ser quarta al Campionat del Món del 2011 disputat a la Xina; va obtenir la cinquena posició al Mundial sub-23 del 2008, i ha guanyat la primera European Bowl del 2005 i el Mundial B del 2003. Ara mateix és la cinquena millor selecció del món segons l'últim rànquing de la IKF.

Com s'hi juga?


Les regles del corfbol afavoreixen el joc col·lectiu atès que els jugadors no es poden desplaçar amb la pilota a les mans. És, per tant, un esport sense jugades individuals, on contínuament s'han de fer passades. També afavoreixen la igualtat de sexes: cada equip és format per vuit jugadors (quatre dones i quatre homes) que miren d'encistellar una pilota: la cistella (korf), sense tauler, és situada a tres metres i mig d'altura. Els partits es divideixen en dues parts de mitja hora, amb un descans de quinze minuts. El corfbol es basa en els principis de la cooperació, la no-violència, la no-especialització, l’habilitat i la coeducació.

Esport centenari


Nico Broekhuysen, un mestre d'Amsterdam, és considerat el fundador d'aquest esport, el qual n'establí les normes el 1902 després d'un viatge a Suècia. En aquell país escandinau, de fet, va aprendre a jugar a ringboll, un joc tradicional que és la base del corfbol. Tot i que és reconegut pel Comitè Olímpic Internacional (COI), el corfbol no forma part del programa olímpic. Això sí, va ésser esport de demostració durant els Jocs d'Anvers del 1920 i d'Amsterdam del 1928.

A Catalunya


Malgrat que el corfbol va néixer fa més d'un segle als Països Baixos, no va aterrar al nostre país fins la dècada del 1980, quan es va començar a practicar en dues escoles de Terrassa: el Liceu Egara i la Pere Viver. Deu anys després, la Secretaria General de l'Esport va reconèixer el corfbol; això va obrir la porta al reconeixement internacional de la Federació Catalana, el 29 d'octubre de 2005. A Catalunya es juguen actualment dues competicions, la Lliga Catalana i la Copa Catalunya, amb més de seixanta clubs inscrits.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Tot i que el nom de l'esport és korfbal, en català se n'ha normalitzat la denominació i s'ha decidit que se'n pot dir corfbol, tal com consta al diccionari.
  • El corfbol és un dels vint-i-un esports catalans reconeguts internacionalment: és a dir, que Catalunya pot competir amb selecció pròpia als campionats d'abast mundial. La Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes té la llista de tots aquests esports, entre els quals hi ha el ball esportiu, les curses de muntanya, el futbol sala, el patinatge, el pitch & putt i el rugbi XIII (o rugbi lliga).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Com el corfbol, el touch rugbi és un esport mixt reconegut internacionalment.
Webquests de corfbol de Josep Maria Santiago i de l'escola Mata de Jonc de Palma.
Documental sobre el corfbol.
Reportatge del Diari de l'Escola sobre esports minoritaris.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua