Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Esports minoritaris

El corfbol

El cúrling

El País Valencià i el joc de pilota


dimarts, 15 de novembre de 2005
Podríem anomenar 'esports minoritaris' els que, o bé se circumscriuen a una àrea geogràfica concreta, on acostumen a tenir molt de predicament, o bé són seguits i practicats per poca gent, encara que tinguin difusió mundial.

En general, els esports que tenen més afeccionats i practicants figuren al programa olímpic, sobretot al dels jocs olímpics d'estiu: futbol, natació, atletisme, tennis, bàsquet... Ara, també n'hi ha, d'esports olímpics, que són força minoritaris, encara que el mateix fet de formar part de l'esdeveniment esportiu més internacional de tots n'acreixi la popularitat. Destaquem-ne, per exemple, el bàdminton, la lluja i el cúrling.

Consideració a part mereixen els esports que no tenen una penetració mundial remarcable, però que són molt presents a països molt poblats, com el futbol americà als Estats Units (de fet, en aquell país, del futbol americà, se'n diu 'futbol', i del futbol, 'soccer'). Cosa similar passa amb el criquet, considerat l'esport nacional d'estiu anglès, gairebé desconegut a molts territoris, però particularment popular en uns altres: la Gran Bretanya, Austràlia, l'Índia, el Paquistan, Sud-àfrica...).

A les ratlles següents parlarem de tres esports minoritaris, segons la definició feta més amunt: el corfbol, el cúrling i el joc de pilota.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Esports.

El corfbol


+ La Federació Catalana de Corfbol és reconeguda internacionalment.
El corfbol és un esport d'origen suec, que fou reglamentat a la primeria del segle passat per Nico Broekhuysen, un mestre d'escola d'Amsterdam, la capital dels Països Baixos, país on és molt popular. El joc, semblant al bàsquet, oposa dos equips mixts, cosa que el fa únic al món. Les regles del corfbol afavoreixen el joc col·lectiu i la igualtat de sexes. Cada equip és format per vuit jugadors (quatre homes i quatre dones) que miren d'encistellar una pilota: la cistella, sense tauler, és situada a tres metres i mig d'altura. Al Principat aquest esport té cada vegada més adeptes, i ja és practicat en unes quantes escoles. El 30 d'octubre proppassat la Federació Catalana de Corfbol va atènyer el reconeixement internacional definitiu.

El cúrling


+ El cúrling és considerat l'esport nacional d'hivern d'Escòcia.
Si el criquet és l'esport nacional estival d'Anglaterra, el cúrling és l'esport nacional d'Escòcia, però d'hivern. Es tracta d'una competició entre dos equips formats per quatre jugadors cadascun, que han de tirar unes pedres polides, d'una vintena de quilograms, i fer-les lliscar sobre una pista de glaç, vers un cercle concèntric, una mena de diana, dita 'house'. L'objectiu del joc és d'acostar al màxim les pedres al centre de la diana. El 30 de novembre, a l'Skating Club Pista de Gel, a Barcelona, hi haurà una jornada de portes obertes explicativa del cúrling.

El País Valencià i el joc de pilota


+ El joc de pilota valenciana es remunta al temps medieval.
Com apuntàvem suara, hi ha esports sense gaire implantació internacional, però que són molt vius a determinats territoris. En tenim un bon exemple a casa nostra: la pilota valenciana, una modalitat pròpia del joc de pilota, pregonament arrelat al País Valencià, on s'hi juga des del temps medieval (de llarga tradició és, també, la pilota basca, molt popular a Euskadi). Al País Valencià hom hi juga al carrer i en espais tancats, anomenats trinquets.

MATERIALS

  • 'Esports en joc'
    Format:Web
    Pàgina d'quest programa de Televisió de Catalunya, amb documents multimèdia sobre esports minoritaris varis.
  • Sports
    Format:Web
    Els esports olímpics, d'estiu i d'hivern: història, glossari, equip, guia interactiva...
  • Korfbalers
    Format:Web
    Informació molt diversa del corfbol català.
  • Federació de Pilota Valenciana
    Format:Web
    Notícies, modalitats, vincles...
  • Pilota valenciana
    Format:Web
    Apunt històric, equip, carrers i trinquets, el joc a la Universitat de València...
  • Cúrling
    Format:Web
    A la web del Comitè Olímpic Internacional.

QUE HO SABIES?

  • El 31 d'octubre, just l'endemà d'assolir el reconeixement internacional, la selecció catalana de corfbol va classificar-se per al Campionat d'Europa, després de guanyar la competició European Bowl, que es disputava per primera vegada.
  • Bé que, d'una manera general, els orígens del cúrling se situïn en terres escoceses, els Països Baixos també reclamen la paternitat d'aquest esport: un parell de quadres del pintor flamenc Pieter Bruegel el Vell (~1525-1569) representen un joc semblant.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una historieta il·lustrada sobre el joc de bitlles.
El softbol, esport olímpic.
Breu història del joc de pilota.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua