Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Trànsit de Venus

Una mena d'eclipsi

Johannes Kepler

El planeta més brillant


dimarts, 5 de juny de 2012
El planeta Venus tornarà a passar, dimecres a primeríssima hora del matí, per davant del Sol. L'anomenat trànsit de Venus és un fenomen astronòmic excepcional tant per l'espectacularitat com per les poques vegades que té lloc: només es dóna dues vegades cada segle. L'última va ésser el 8 de juny de 2004 i la següent serà el llunyà 2117. De fet, des de la invenció del telescopi al segle XVII, només s'ha observat set vegades.

El fenomen descriu el pas del planeta Venus per davant del Sol, i ocorre quan la Terra, Venus i el Sol són alineats. Gràcies al trànsit de Venus es pot calcular la unitat astronòmica, és a dir, la distància entre la Terra i el Sol. El primer d'establir el mètode geomètric per a calcular-la fou l'astrònom anglès Edmund Halley: observant el pas de Venus des de punts de la Terra diversos i mesurant el temps dels contactes del disc venusià amb el Sol va poder calcular la unitat astronòmica i, a partir d'aquí, les distàncies entre els altres planetes. Avui, nogensmenys, la unitat astronòmica es calcula a partir del temps que les ones de ràdio, enviades a Venus per radiotelescopis, triguen a anar-hi i tornar-ne.

Una mena d'eclipsi


En certa manera, el trànsit de Venus es pot classificar com un eclipsi. Com sabeu, un eclipsi és l'ocultació, parcial o total, d'una estrella per una altra. Els eclipsis solars i lunars són els més coneguts: el primer passa quan la Lluna s'interposa entre el Sol i la Terra, i ens impedeix de veure el disc del Sol; el segon es dóna quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna, i en resulta l'enfosquiment del nostre satèl·lit. Ara, com que Venus és molt més lluny de la Terra que no pas la Lluna, l'eclipsi d'aquest planeta té un efecte diferent del de la Lluna: en comptes d'impedir-nos la visió del Sol, en el trànsit Venus apareix com una petita taca fosca que es mou per davant de la seva superfície.

Johannes Kepler


El primer científic que va predir un trànsit de Venus va ésser l'alemany Johannes Kepler (1571-1630). Aquest astrònom i gran matemàtic era ajudant de l'eminent científic danès Tycho Brahe, i basant-se en els mesuraments precisos d'aquest últim va concebre les lleis del moviment dels planetes. Kepler va establir que els planetes no es mouen segons patrons circulars, sinó el·líptics, i va predir que el 1631 hi hauria un trànsit de Venus. En efecte, molts habitants d'Àustria, Alemanya, Dinamarca i Itàlia el van poder observar el 1631. Però no Kepler, mort un any abans.

El planeta més brillant


Venus, de tots els planetes del Sistema Solar, és el segon més proper al Sol, després de Mercuri, i l'estel més brillant del cel rere el Sol i la Lluna. Venus, que rep el nom de la deessa de la bellesa en la mitologia romana, és en realitat semblant a la Terra en termes de grandària, massa, volum i densitat, però la temperatura de la superfície és molt més alta que no la del planeta blau, atès que pot arribar a 480° C. Això és degut a la densitat de l'atmosfera, que genera un efecte d'hivernacle molt intens.

MATERIALS

  • El trànsit de Venus
    Format:Web
    El Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona ha obert una pàgina divulgativa per al trànsit de Venus d'enguany.
  • The Rarest Eclipse
    Format:Web
    Web interactiva dedicada al trànsit de Venus, que permet, endemés, de seguir l'esdeveniment en directe.
  • Venus Transit 2012
    Format:Web
    Lloc web de la NASA sobre el trànsit de Venus.
  • Pols d'estels
    Format:Web
    En aquest apunt al bloc de l'astrònom Enric Marco s'explica des d'on es pot veure el trànsit de Venus.

QUE HO SABIES?

  • Venus triga dos-cents quaranta-tres dies a fer una volta sobre si mateix. La Terra, en canvi, només necessita un sol dia.
  • El planeta Venus és l'únic del Sistema Solar on el Sol surt per l'oest i es pon per l'est.
  • A banda Venus, Mercuri també té un trànsit: ocorre aproximadament tretze vegades cada segle.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els trànsits de Venus, des del 1631.
Venus: característiques bàsiques del planeta més lluminós del firmament.
Fotografies del Sol actualitzades periódicament.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua