Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'astronomia, Galileu i el telescopi

L'invent del telescopi

1609: de Galileu...

... a Johannes Kepler


dijous, 15 de gener de 2009
Avui i demà es farà a París la inauguració de l'Any Internacional de l'Astronomia, promogut per la Unió Astronòmica Internacional (UAI) i per la UNESCO. L'esdeveniment s'ha fet coincidir amb els quatre-cents anys de les primeres observacions telescòpiques de Galileu (1564-1642).

L'Any Internacional de l'Astronomia, que duu per lema 'Un univers per descobrir', inclourà un munt d'activitats, d'abast local, regional, nacional, estatal i internacional (a Catalunya, per exemple, s'hi han implicat universitats, museus, associacions astronòmiques...). El propòsit és de desvetllar l'interès per la ciència i, més específicament, per l'astronomia, sobretot entre el jovent.

De l'astronomia, bé podem dir-ne que és una de les ciències amb més història: civilitzacions antigues com la babilònica, l'egípcia, la grega i la xinesa ja escrutaven el cel per treure'n l'entrellat.

L'ús del telescopi la revolucionà, i aquestes últimes dècades ha fet grans progressos. Per exemple, si fa cent anys amb prou feines sabíem l'existència de la Via Làctia (la galàxia a què pertany el Sistema Solar), avui sabem que hi ha milions i milions de galàxies, originades fa uns 13.700 milions d'anys, després del Big Bang (Gran Espetec) que originà l'Univers.
  • ! Actualització el 16/01/2009 a les 15:25
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Astronomia.
  • + ServiAstro: espai de divulgació de l'astronomia del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona.

L'invent del telescopi


+ Telescopi de Galileu. Institut i Museu de la Història de la Ciència de Florença.
El telescopi es devia inventar als Països Baixos a la primeria del segle XVII. Tradicionalment, hom l'ha atribuït als òptics neerlandesos Zacharias Jansen i, sobretot, Hans Lippershey, el primer que mirà de patentar el nou giny, l'octubre del 1608. El telescopi es popularitzà de seguida, i el 1609 l'astrònom pisà Galileu n'ideà un que superava tots els altres: amplificava vint vegades la imatge dels objectes. Galileu fou el primer d'utilitzar el telescopi per observar els cossos celestes, i amb resultats espectaculars!

1609: de Galileu...


+ Galileu, pintura de Justus Sustermans.
Amb aquest telescopi, que de totes maneres era molt rudimentari, comparat amb els d'avui, Galileu descobrí els quatre satèl·lits principals del planeta Júpiter; les muntanyes i cràters de la Lluna; les taques solars, que li feren veure el moviment del Sol sobre si mateix; i, també, que Venus presentava fases, igual que la Lluna. Tot plegat mostrava un univers, diguem-ne, més imperfecte que no es pensava, i avalava el model heliocèntric de Nicolau Copèrnic (1473-1543), que havia defensat un cosmos amb centre al Sol, no pas a la Terra (contra la creença dominant a l'època, basada en els estudis del grec Claudi Ptolemeu (s. II dC).

... a Johannes Kepler


+ Johannes Kepler.
L'Any Internacional de l'Astronomia també commemora els quatre-cents anys d'una altra gran fita astronòmica: la publicació de 'Astronomia nova', obra de Johannes Kepler, que hi exposà les dues primers lleis del moviment dels planetes, també anomenades lleis de Kepler: que els planetes giraven entorn del Sol fent una òrbita el·líptica, i que es movien més veloçment com més s'hi acostaven. Les lleis de Kepler (la tercera, la descobrí al cap de deu anys) foren molt importants perquè Isaac Newton acabés formulant la cèlebre llei de la gravetat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Per haver defensat el model heliocèntric de Copèrnic, Galileu fou acusat d'heretgia pel tribunal eclesiàstic de la Inquisició, que l'obligà a retractar-se. Passà els últims anys de la vida confinat a casa seva, prop de Florença.
  • La idea que la Terra orbitava el Sol fou proposada per primera vegada per l'astrònom grec Aristarc de Samos, el segle III aC.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo de presentació de l'Any Internacional de l'Astronomia.
Animació sobre els descobriments astronòmics de Galileu.
L'estel de Nadal: una explicació astronòmica.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua