Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Terres de volcans

Zona volcànica de la Garrotxa

Els Columbrets

El cinturó de foc


dimarts, 22 de maig de 2012
Volcandpark és el nom triat per batejar el primer congrés sobre la gestió, la divulgació i el turisme en zones volcàniques protegides, que es fa tota aquesta setmana a Olot (Garrotxa). L'elecció d'aquesta ciutat no és casual: es troba, precisament, al cor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica amb una quarantena de cràters (els punts per on surten a la superfície els materials eruptius dels volcans) ben conservats.

El congrés és organitzat pel mateix Parc Natural, l'Ajuntament d’Olot, l'Institut Jaume Almera del CSIC i l'Institut Geològic de Catalunya. També té l'aval de la International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior, que hi atorga el vessant internacional. I és que, a més d'experts del nostre país, hi participen investigadors i promotors de moltes altres regions volcàniques del planeta, d'Amèrica a Oceania, passant per Islàndia, un dels països amb més activitat volcànica.

Zona volcànica de la Garrotxa


La zona volcànica de la Garrotxa és considerada el millor exemple de paisatge volcànic de la península Ibèrica, amb una quarantena de cràters i una vintena de colades de laves basàltiques, que es van originar entre l'oligocè i el quaternari mitjà. Enguany fa trenta anys justos de l'aprovació de la llei de protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la resposta política al clam popular (sota el crit 'Salvem els volcans') i a la reclamació científica per salvaguardar els volcans de la comarca, que fa onze mil anys que són inactius.

Els Columbrets


L'altra gran zona d'origen volcànic als Països Catalans és l'arxipèlag dels Columbrets, una vintena d'illots situats a unes trenta milles marines (una cinquantena llarga de quilòmetres) mars endins de la costa de Castelló de la Plana. L'origen volcànic és ben perceptible en la fesomia de l'illa Grossa, originada a partir d'un encadenament de cràters, i en el Carallot, amb les restes de la xemeneia central d'un volcà. El 1988, la Generalitat Valenciana va declarar els Columbrets parc natural.

El cinturó de foc


A tot el planeta, es calcula que hi ha més de mil cinc-cents volcans considerats potencialment actius, una setantena dels quals entren en erupció cada any. El 90% d'aquests volcans actius es concentren i distribueixen en l'anomenat cinturó de foc, una amplíssima franja d'activitat sísmica i volcànica causada per l'esfondrament i la fusió d'una placa oceànica sota d'una altra al voltant de l'oceà Pacífic, de les costes asiàtiques a les americanes.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La paraula 'volcà' deriva del llatí 'vulcanus'. Vulcà, déu del foc i de l'elaboració dels metalls, segons la mitologia romana tenia la farga a Vulcano, una de les illes Eòlies de la mar Tirrena, davant la costa de Sicília.
  • A la Mediterrània, els illots d'origen volcànic no són cosa estranya. A septentrió de Sicília, per exemple, ancorades a la mar Tirrena, hi ha les illes Eòlies, entre les quals Vulcà i Stromboli, amb volcans que encara fumegen.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El Young Volcandpark s'adreça als centres educatius de primària i secundària.
Què són i com es desenvolupen els volcans (en anglès).
Informació dels trenta anys del Parc Natural de la Garrotxa.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua