Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els Columbrets

Origen volcànic

Les illes de les serps

Parc natural


dilluns, 22 d'agost de 2005
L'arxipèlag dels Columbrets és situat a unes trenta milles marines (una cinquantena llarga de quilòmetres) mars endins de la costa de Castelló de la Plana. De gran valor ecològic, les illes Columbrets, o Columbretes, com també se'n diu, pertanyen al terme municipal del cap de comarca de la Plana Alta.

Els Columbrets són formats per una vintena d'illots, que s'apleguen en quatre grups batejats amb el nom del més gran: l'illa Grossa, o Columbret Gran, la Ferrera, la Foradada i el Carallot, o Bergantí. Total, dinou hectàrees de superfície, catorze de corresponents a l'illa Grossa, l'única habitada, amb una setantena de metres d'altitud màxima.

El poblament humà de l'illa Grossa data de mitjan segle XIX, quan s'hi van establir els faroners, que hi van sojornar fins el 1975, any de l'automatització del far. Des de fa una vintena d'anys, a l'illa, s'hi manté un servei de vigilància, que té cura del parc natural.

I és que, en efecte, el 1988 la Generalitat valenciana va declarar els Columbrets parc natural, eixamplat dos anys més tard, el 1990, amb més de quatre mil hectàrees de fons marí que integren la reserva marina.

Origen volcànic


+ La fesomia de l'illa Grossa palesa l'origen volcànic dels Columbrets.
Els Columbrets són illes d'origen volcànic, cosa ben perceptible en la fesomia de l'illa Grossa, originada a partir d'un encadenament de cràters (punts per on surten a la superfície els materials eruptius dels volcans), i en el Carallot, amb les restes de la xemeneia central d'un volcà. Les successives erupcions volcàniques van afaiçonar aquestes illes abruptes, característica intensificada per l'erosió de la mar i del vent.

Les illes de les serps


+ El poblament humà del Columbret Gran data de mitjan segle XIX.
Encara que el poblament estable de l'illa Grossa sols es remunti a uns cent cinquanta anys enrere, els Columbrets han servit històricament de refugi de pescadors, pirates, contrabandistes... Els navegants grecs de l'antiguitat van anomenar aquestes illes Ophiusa, i els romans, Colubraria, per la munió de serps que hi van trobar. A les darreries del segle XIX, emperò, els escurçons en foren eradicats, sense miraments, amb un mètode certament dràstic: cremar l'illa Grossa; endemés, hom hi va introduir animals domèstics i, de la vegetació que hi havia, se'n va fer llenya. De tot plegat, en va resultar, naturalment, un gran deteriorament ecològic.

Parc natural


+ La reserva marina enclou més de quatre mil hectàrees de fons marí.
Després de la partença dels últims faroners, el 1975, els Columbrets van restar del tot desprotegits, cosa a la qual es va posar remei una dotzena d'anys més tard. Allunyades de terra ferma, les illes són l'hàbitat d'unes quantes espècies endèmiques (sargantanes i insectes), i hi senyoregen les colònies d'ocells marins, que hi nien. A la tardor i a la primavera, els Columbrets esdevenen zona de pas d'ocells migratoris que travessen la Mediterrània. A banda, el riquíssim fons marí és molt preuat pels afeccionats al submarinisme, pràctica que hi és regulada.

MATERIALS

  • Parcs Naturals del País Valencià
    Format:Web
    Pàgina de la Generalitat valenciana, dedicada als parcs naturals del País Valencià. Hi ha molta informació dels Columbrets, amb vídeos i tot.
  • Reserva natural marina de las islas Columbretes
    Format:Web
    Una altra pàgina informativa de les mateixes illes, aquesta del portal de submarinisme Sub-Cero.com.
  • Els Columbrets
    Format:Web
    Reportatge sobre aquest arxipèlag minúscul, des de la web del programa juvenil de la Televisió de Catalunya 3xl.net.
  • Islas Columbretes
    Format:Web
    Pàgina del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació espanyol, relativa a la reserva marina de les illes Columbrets: situació, descripció, usos, permisos...
  • Castelló de la Plana
    Format:Web
    Web de l'Ajuntament de Castelló de la Plana. Al planetari d'aquesta ciutat hi ha emplaçat el centre de visitants dels Columbrets.

QUE HO SABIES?

  • Les illes Columbrets foren sovintejades per contrabandistes fins ben entrat el segle passat; entaforats a la Foradada, eludien els controls dels vigilants, fins que hom va decidir d'abatre el forat que dóna nom a l'illot d'una barrinada.
  • A la Mediterrània, els illots d'origen volcànic no són cosa estranya. A septentrió de Sicília, per exemple, ancorades a la mar Tirrena, hi ha les illes Eòlies, entre les quals Vulcà i Stromboli, amb volcans que encara fumegen.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Descobriu els Columbrets.
Dades sobre aquest petit arxipèlag.
Un vídeo explicatiu.
Les illes, en un mapa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua