Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El dilema d'Europa

Hollande guanya a França...

...i els partits tradicionals s'enfonsen a Grècìa

Temps d'incertesa


dimarts, 8 de maig de 2012
El 9 de maig de 1950, el polític francès d'origen luxemburguès Robert Schuman va presentar la seva proposta per a la creació d'una Europa organitzada, que considerava un requisit indispensable per al manteniment de relacions pacífiques entre els països del vell continent després dels horrors de les dues guerres mundials. La proposta, coneguda amb el nom de Declaració Schuman, és considerada el germen de l'actual Unió Europea (UE), formada per vint-i-set estats. Per això mateix, el 9 de maig es va incloure des de 1985, com un dels símbols europeus, el Dia d'Europa que, juntament amb la bandera, l'himne, el lema i la moneda única (l'euro), identifiquen aquesta entitat econòmica i política.

Enguany, la celebració del Dia d'Europa arriba en un moment d'incertesa. La crisi financera que afecta una bona part del planeta des del 2008 és devastadora, en termes econòmics, en uns quants estats europeus. Amb una desocupació en augment (al març va atènyer el 10,2%, una xifra rècord des que es van començar a comptar les dades de tota la UE el 2000) i molts països en situació de recessió econòmica, la UE fins ara ha defensat polítiques d'austeritat i de contenció en la despesa dels estats membres com a recepta per mirar de contenir la crisi. Aquestes mesures, sovint traduïdes en retallades de pressupost i serveis públics, s'han impulsat a instàncies d'Alemanya, el principal contribuïdor al pressupost comunitari, i en alguns casos ha implicat la intervenció directa de Brussel·les en la política econòmica de països en risc de fallida, com és el cas de Grècia, la greu situació de la qual amenaça d'arrossegar alguns dels disset països que comparteixen l'euro com a moneda comuna. La sortida de la crisi per mitjà únicament de l'austeritat pressupostària i la lluita contra el dèficit ha començat a ésser qüestionada dins la UE mateix, amb veus que reclamen unes altres solucions que estimulin el creixement i l'ocupació, sense ofegar tant els ciutadans.

Hollande guanya a França...


Tres dies abans del Dia d'Europa, França ha celebrat la segona tanda de les eleccions presidencials, en què es disputaven el càrrec el president sortint, el conservador Nicolas Sarkozy, i el candidat del Partit Socialista, François Hollande. La victòria d'Hollande sobre Sarkozy no sols és un canvi de cicle a França, on la dreta governava des de feia disset anys, sinó que també pot reforçar el debat sobre les solucions que cal aplicar per a sortir de la crisi a Europa. En efecte, el nou president socialista s'ha oposat fins ara al discurs inflexible d'austeritat, rigor i retallades que han defensat tant Sarkozy com la presidenta alemanya, Angela Merkel, i posa l'èmfasi en el concepte de 'creixement', concebut com l'estimulació de la reactivació econòmica aprofitant la palanca de l’estat i les inversions estatals.

...i els partits tradicionals s'enfonsen a Grècìa


També tres dies abans del Dia d'Europa, Grècia va celebrar les primeres eleccions legislatives després dels dos rescats econòmics de la UE i el Fons Monetari Internacional (de 110.000 milions d'euros i 130.000 milions) per a evitar la fallida del govern i, de retruc, la possible sortida del país de la zona euro. Els dos partits tradicionals, el PASOK (socialista) i Nova Democràtica (conservador), que han regit Grècia des de la Segona Guerra Mundial i que havien acceptat les dràstiques condicions imposades per Europa en canvi de les ajudes, no han arribat ni a poder formar govern. Junts tenien en les eleccions de fa tres anys el 77% dels vots; diumenge en van aconseguir només el 35%. Una bona part de votants han optat aquesta vegada per tot un conjunt de forces polítiques, d’extrema esquerra i d’extrema dreta, majoritàriament contràries a les mesures d'austeritat que Brussel·les exigeix a Grècia.

Temps d'incertesa


Des d'aquesta setmana, doncs, la Unió Europea té al davant una situació delicada i compromesa. D'una banda, caldrà veure si el canvi d'estadant a l'Elisi, la residència oficial del president francès, farà canviar l'estricte discurs d'austeritat imposat per Alemanya com a única solució a l'endeutament excessiu dels governs en el conjunt de la UE, i imposa la recerca de polítiques de creixement des dels estats o com a mínim que suavitzin les conseqüències de les retallades sobre la població europea. I, d'una altra banda, caldrà veure quines implicacions tindrà el nou panorama parlamentari grec, dividit quasi a parts iguals entre favorables i detractors a seguir les exigències dictades per Brussel·les per mirar de salvar l'estat i evitar una eventual sortida del país de la zona euro, una amenaça de conseqüències imprevisibles una dècada després del naixement de la moneda comuna europea.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • En ocasió del Dia d'Europa s'estrena a casa nostra 'La música d'Europa', un documental que explica la històrica relació entre la cultura catalana i 'L'oda a la joia', l'himne europeu.
  • La fallida de l'empresa nord-americana Lehman Brothers, el setembre de 2008, és considerada per molts el punt de partença de la gran crisi financera que es viu actualment en moltes regions del món. A la Unió Europea, la crisi ha tingut efectes negatius en l'economia i el benestar de la majoria de països, i també polítics: una vintena de governs han canviat de color en els últims quatre anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tota la informació oficial del Dia d'Europa.
Els símbols de la UE: bandera, Dia d'Europa, himne i lema ('Units en la diversitat').
Web commemorativa del tractat de Roma de 1957, que va establir les bases de l'actual UE.
Tota mena d'indicadors estatístics de la UE, a la web d'Eurostat.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua