Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Descobrir el gòtic

Retaule de sant Jordi

Miniatures

Art gòtic


dimarts, 24 d'abril de 2012
Quan es parla d'art català, sovint no es valora la importància que ha tingut el gòtic al nostre país. És com si el romànic i el modernisme fossin els únics moviments artístics destacats. El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), a Barcelona, és al darrere de Catalunya 1400: el gòtic internacional és la primera gran exposició que es fa específicament sobre aquest moviment i posa en evidència que el gòtic va ésser un dels moments més creatius de la història de l’art català, amb el moment culmintant al voltant del segle xv.

A partir de grans obres mestres dels artistes catalans de més renom de tots els temps, com ara Lluís Borrassà, Rafael Destorrents, Pere Joan i Bernat Martorell, l’exposició mostra fins el 15 de juliol al museu de Montjuïc la renovació de la miniatura, presenta el retaule com a expressió distintiva de la pintura catalana, deixa constància de la importància de l’arribada d’artistes europeus a casa nostra i fa un panorama de la pluralitat de centres de creació artística d'aquets moviment de l'edat mitjana.

Retaule de sant Jordi


'Catalunya 1400. El gòtic internacional' aplega per primera vegada les quatre taules amb escenes narratives del Retaule de sant Jordi de Bernat Martorell. Cap el 1432-1434, els diputats del General (l'actual Generalitat) havien elegit el cavaller sant Jordi com a patró de Catalunya i li van dedicar una capella al Palau de la Generalitat de Barcelona. Pels mateixos anys o poc després, devien encarregar també un gran retaule per a presidír l’altar. Aquest retaule és el que actualment es conserva fragmentat i distribuït des de fa un segle al Museu del Louvre de París, que ha cedit excepcionalment al MNAC aquestes pintures sobre fusta de roure que representen el judici, la flagel·lació, el suplici i la decapitació de sant Jordi.

Miniatures


A l'exposició també es poden veure els dos principals monuments de la miniatura gòtica catalana, un tipus d’obres que molt rarament són accessibles al gran públic: el cèlebre 'Missal de santa Eulàlia', un manuscrit il·luminat de Rafael Destorrents que des de feia molts anys no havia sortit de la catedral de Barcelona, i el 'Saltiri i llibre d’hores' de Bernat Martorell, conservat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Tot i l'espectacularitat i la fama dels retaules, les miniatures de llibres eren sovint peces de luxe, més costoses i més valorades a l'època.

Art gòtic


L'art gòtic és l'estil predominant de la baixa edat mitjana europea, entre els segles segle XIII i segle XV. A l'Illa de França es van començar a construir les primeres catedrals gòtiques i, al segle XIII, el nou estil adoptà un caràcter internacional difonent-se pel Sacre Imperi, per Anglaterra, pels regnes de la península Ibèrica i, de manera més autòctona, pels territoris de la península Itàlica. Als Països Catalans, el gòtic presenta unes característiques particulars, especialment en arquitectura, que el diferencien del gòtic europeu d'influència francesa. En aquest sentit, l'anomenat gòtic català comparteix algunes característiques amb el gòtic desenvolupat al sud d'Occitània. Els retaules, per exemple, van esdevenir una tradició artística al nostre país i artistes catalans com Bernat Martorell, Lluís Borrassà, Rafael Destorrents i l'escultor Pere Joan tenen el seu lloc en la història de l'art europeu, tot i que són poc coneguts pel gran públic.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Entre les nombroses curiositats de la mostra hi ha els dibuixos lúdics que Bernat Martorell va fer al revers del retaule de sant Miquel o les escenes quotidianes de la Mare de Déu en un retaule de Lluís Borrassà.
  • Els orígens del gòtic català van coincidir en el temps (segle XIII) amb un gran desenvolupament comercial i amb l'expansió territorial de la corona catalano-aragonesa, que va incorporar les Illes i el País Valencià i va estendre els dominis fins a les terres orientals de la Mediterrània.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Un itinerari pel Barri Gòtic dóna a conèixer el context polític, social i cultural en què es va desenvolupar el gòtic a Barcelona.
Gigafoto del Retaule d’advocació franciscana de santa Clara en alta definició.
Enciclopèdia: mapa de l'art gòtic a Europa.
Aplicació per a veure el Barri Gòtic de Barcelona en 3D.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua