Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El gòtic català, a grans trets

Els orígens de l'art gòtic

L'arquitectura gòtica catalana

Edificis civils i religiosos


dilluns, 23 de febrer de 2004
Internet és una font de coneixement de les realitats més diverses, d'ara i del passat. N'és un bon exemple la web 'El gòtic català. L'arquitectura nacional d'un poble', enterament dedicada a aquest estil tal com va florir al nostre país durant l'edat mitjana i a les estrenalles de l'edat moderna; més concretament, de la primeria del segle XIII fins ben entrat el XVI.

La web explica com l'art gòtic català va diferenciar-se de seguida dels models de la resta d'Europa fins a esdevenir un estil amb característiques ben pròpies; sobretot en arquitectura.

A més d'exposar les raons que van menar a aquesta diferenciació, la web conté una cronologia que ajuda a contextualitzar els orígens i el desenvolupament de l'arquitectura gòtica de casa nostra, i un apartat que en detalla els quatre grans models: gòtic monàstic, gòtic reial, gòtic corporatiu i gòtic epigonal, desenvolupats en moments històrics successius. Tot plegat, il·lustrat amb imatges dels edificis religiosos i civils més representatius.

A les ratlles següents mirarem d'explicar tant els orígens de l'art gòtic com les característiques de l'arquitectura gòtica del nostre país.

Els orígens de l'art gòtic


+ La catedral de Notre-Dame de París fou començada a mitjan segle XII.
Durant els segles XII i XIII, al cor de l'edat mitjana, l'economia europea va començar a produir excedents, ço que va permetre a la noblesa i a la incipient burgesia d'enriquir-se cada vegada més. El fet va deixar-se notar també en l'art, que va evolucionar de l'estil romànic al gòtic. El nou estil va caracteritzar-se per la construcció d'edificis més grans i alts, com les grans catedrals, molt diferents dels edificis religiosos romànics, més austers. El gòtic va començar a l'Illa de França devers el segle XII, i entre els edificis més primerencs hi ha la basílica de Saint-Denis i les catedrals de Chartres i Notre-Dame de París. Però ben aviat el gòtic va escampar-se per l'Europa septentrional, central i occidental.

L'arquitectura gòtica catalana


+ L'arc ogival i la volta de creueria, dues característiques de l'arquitectura gòtica.
L'ús de l'arc ogival i els sostres amb volta de creueria són dues característiques bàsiques del gòtic europeu, que van permetre de fer edificis de més alçada i amplada, amb murs més prims i oberts per amplis finestrals, embellits amb magnífics vitralls. Aquestes característiques distingeixen també l'arquitectura gòtica catalana, però des de bon començament el gòtic del nostre país va rebre la influència de l'anomenat art cistercenc, difós per l'orde religiós del Císter o Cistell, que va estendre's pels territoris de parla catalana durant la baixa edat mitjana. L'orde del Císter era molt auster i això va acabar influint l'arquitectura gòtica catalana, més despullada que no la de la resta d'Europa. Diguem també que, a banda aquest despullament, l'art gòtic català va desenvolupar trets propis com el de teulats més aviat plans i el de les formes prismàtiques.

Edificis civils i religiosos


+ La Llotja de València, obra mestra del gòtic tardà.
Les terres catalanes són clafertes de monuments gòtics, molts d'un gran valor artístic. Dintre l'arquitectura religiosa, podem esmentar les esglésies barcelonines de Santa Maria del Pi i de Santa Maria del Mar; els monestirs de Pedralbes, Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges; i les catedrals de València, Mallorca, Girona, Barcelona i Perpinyà. Quant a edificis civils, es destaquen les llotges mercantils de València i Ciutat de Mallorca, i la Sala del Tinell, l'Hospital de la Santa Creu i el Palau de la Generalitat de Catalunya, tots tres a Barcelona.

MATERIALS

  • El gòtic català. L'arquitectura nacional d'un poble
    Format:Web
    Web que explica a la menuda els orígens, desenvolupament i característiques de l'arquitectura gòtica catalana.
  • L'art gòtic al MNAC
    Format:Web
    Tomb virtual per les sales d'art gòtic del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).
  • Els monestirs del Císter
    Format:Web
    Didàctic espai dedicat als monestirs de l'orde del Císter, amb acurada informació del triangle cistercenc de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.
  • Recursos
    Format:Web
    Selecció de vincles sobre art gòtic.
  • Materials didàctics
    Format:Web
    Recull de materials de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) relatius a l'educació visual i plàstica.
  • Artistes del gòtic
    Format:Web
    Llista cronològica de pintors i escultors del gòtic, amb vincles als museus que acullen l'obra llur.

QUE HO SABIES?

  • Els orígens del gòtic català van coincidir en el temps (segle XIII) amb un gran desenvolupament comercial i amb l'expansió territorial de la corona catalano-aragonesa, que va incorporar les Illes i el País Valencià i va estendre els dominis fins a les terres orientals de la Mediterrània.
  • Durant aquella centúria la cultura catalana va assolir un gran apogeu, amb figures d'una immensa vàlua intel·lectual, com Ramon Llull, Bonastruc de Porta, Ramon Muntaner i Arnau de Vilanova.
  • A banda l'orde del Císter, en la senzillesa de l'arquitectura gòtica catalana, també hi van influir els ordes mendicants franciscà i dominicà, fundats tots dos el segle XIII, que van estendre's per les ciutats del país.
  • L'art gòtic català també va abastar la pintura i l'escultura. Entre els pintors gòtics es destaquen Ferrer Bassa (s. XIV), Bernat Martorell (s. XV), Lluís Dalmau (s. XV) i Jaume Huguet (s. XV); i entre els escultors, Jaume Cascalls (s. XIV) i Aloi de Montbrai (s. XIV).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'art gòtic va desenvolupar-se dintre el feudalisme.
Característiques de la pintura i l'escultura gòtiques.
Tot sobre els monestirs cistercencs del Principat.
Jaume Huguet culmina la pintura gòtica catalana.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua