Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La vaga general

El dret de vaga

Serveis mínims

Vaga de zel, vaga de braços caiguts, vaga política


dijous, 29 de març de 2012
Una vaga és una aturada en el treball feta pels assalariats amb vista a obtenir una millora de les condicions laborals. Si abasta el conjunt d'activitats laborals d'un territori concret (ciutat, país...), parlem de vaga general.

A l'estat espanyol, el 29 de març n'hi ha una, de vaga general. L'han convocada la Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO), els dos sindicats majoritaris, en protesta per la reforma laboral impulsada pel govern de Mariano Rajoy.

Pels sindicats, la reforma laboral implica una retallada dels drets dels treballadors (n'abarateix l'acomiadament); el govern, en canvi, creu que ha d'ajudar a crear llocs de feina i a reduir l'índex de desocupació (de més del 23%, més del doble que no la mitjana europea).

Naturalment, l'èxit de la vaga dependrà del seguiment que acabi tenint.

El dret de vaga


Per bé que n'hi van haver durant l'edat mitjana, les vagues no es van generalitzar fins el temps de la Revolució Industrial (una de les reivindicacions dels obrers era la jornada de vuit hores). Inicialment reprimides, la lluita del moviment obrer ha fet possible que avui siguin reconegudes per llei als països democràtics (el dret de vaga també figura a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea).

Serveis mínims


En cas de vaga general, hom estableix un conjunt de serveis mínims, a fi de garantir les necessitats bàsiques de la població (i, també, el dret d'anar a treballar). En general, els serveis mínims, els pacten amb antelació els governs i els sindicats.

Vaga de zel, vaga de braços caiguts, vaga política


Hi ha vagues atípiques, com la vaga de zel, consistent a fer la feina seguint punt per punt el reglament (amb els consegüents entrebancs i endarreriments); i la vaga de braços caiguts, que es fa al mateix lloc de treball. També n'hi ha de polítiques (exemple: les vagues organitzades pel sindicat polonès Solidaritat durant els anys 1980, unes vagues que van accelerar la caiguda del comunisme a l'Europa de l'est).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La del 29 de març serà la setena vaga general d'ençà del restabliment de la democràcia, després de les dels anys 1985, 1988, 1992, 1994, 2002 i 2010.
  • La vaga de tramvies declarada a Barcelona el 1951 és tinguda per la primera acció popular contra la dictadura franquista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vaga: article de la Wikipedia.
Evolució de la desocupació en cadascun dels països de la Unió (2011-2012).
Quins canvis comporta la reforma laboral?
Una vaga històrica: la de la Canadenca (1919).
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua