Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Lynn Margulis i les dones en la ciència

'D'Alexandria a l'era nuclear'

Cent anys de biologia a Catalunya

8 de març


dijous, 8 de març de 2012
Dilluns passat, 5 de març, l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va avançar la commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora per fer-la coincidir amb l'aniversari de la biòloga nord-americana Lynn Margulis (Chicago, 1938 - Amherst, 2011). Aquesta setmana, precisament, hauria fet setanta-quatre anys, si un embassament cerebral no se l'hagués enduta el 22 de novembre de l'any passat. El IEC va voler recordar-la a Barcelona convidant unes quantes dones que van treballar amb ella, o conviure-hi, perquè en destaquessin alguns aspectes de la seva persona.

Lynn Margulis va formular la revolucionària teoria de l'endosiombiosi i la simbiogènesi, segons la qual, als orígens cel·lulars de la vida, la col·laboració i la simbiosi foren més importants que no la competició. Margulis, una de les principals figures de l’evolucionisme, també va contribuir a la teoria Gaia de Lovelock, aportant-hi base biològica, i va dedicar-se també a divulgar la ciència, com el seu company Carl Sagan. Va ésser nomenada doctora honoris causa per la Universitat de València el 2001.

'D'Alexandria a l'era nuclear'


Reivindicar el paper de la dona científica en temps passat és l'objecte del llibre 'D'Alexandria a l'era nuclear', publicat per Santiago Riera Tuèbols. S'hi descabdellen les aportacions de cinc científiques eminents (i el context històric que els va tocar de viure): Hipàtia d'Alexandria (s. IV), sovint considerada la primera científica de la història; Sofia Kovalèvskaia (1850-1891), primera catedràtica de matemàtiques de tot Europa; Irène Curie (1897-1956), guanyadora del premi Nobel de Química (ensems amb el seu marit, Frédéric Joliot) i filla dels cèlebres científics Pierre i Marie Curie; Emmy Noether (1882-1935), algebrista de primera molt lloada per Albert Einstein; i Lise Meitner (1878-1968), que va tenir un paper cabdal en el descobriment de la fissió nuclear (d'origen jueu, Noether i Meitner van haver d'exiliar-se per culpa de la dictadura nazi).

Cent anys de biologia a Catalunya


La Societat Catalana de Biologia, filial del IEC, celebra enguany el centenari de la creació. Durant tot l’any es faran actes i encontres científics que tenen per objectiu trobar respostes als desafiaments de futur del sector, com el Congrés Internacional de Biologia de Catalunya, del 9 al 12 de juliol. En aquests últims anys, han estat relacionades amb la societat personalitats com la mateixa Lynn Margulis, Mariano Barbacid, Eudald Carbonell, John Ingraham, Stanley Miller, Federico Mayor Zaragoza i Valentí Fuster.

8 de març


El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, commemorat per primera vegada el 1911. El 19 de març d'aquell any més d'un milió de manifestants van sortir al carrer a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa per a reclamar un seguit de drets per a les dones: dret de treball, dret de vot, dret d'educació, dret d'ocupar càrrecs públics... Des d'aleshores s'ha avançat en molts camps, però la discriminació no ha desaparegut i cal continuar demanant la igualtat a molts nivells.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mercè Piqueras, membre de l'ACCC, escriu habitualment sobre Margulis al bloc La lectora corrent.
Dones i ciència, informació de la Direcció General de Recerca en matèria de gènere.
La Unió Europea, en ocasió del Dia de la Dona Treballadora 2012, ofereix aquestes estatístiques.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua