Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions als EUA

Obama repeteix

Bipartidisme

Els altres candidats


dijous, 12 de gener de 2012
D'eleccions, n'hi ha gairebé cada setmana en algun racó del planeta. Però d'eleccions importants, d'abast i conseqüències mundials, no se'n fan tantes. Un d'aquests casos són les eleccions presidencials dels Estats Units, que tenen lloc cada quatre anys el primer dimarts de novembre. Enguany els habitants del tercer país més poblat del món, rere la Xina i l'Índia, han d'elegir si mantenen el demòcrata Barack Obama al capdavant de la Casa Blanca, on va arribar el 2008 amb una campanya electoral basada en el canvi i l'esperança, o bé si és substituït pel candidat republicà.

De candidat republicà, amb tot, encara no n'hi ha. El Partit Republicà ha començat tot just per Nadal un procés de primàries que ha de permetre establir a l'estiu qui serà el candidat que rivalitzarà amb Obama el 6 de novembre vinent. Ara mateix hi ha sis aspirants principals, amb un lleuger avantatge de l'ex-governador de Massachusetts i representant de l'ala moderada dels conservadors, Mitt Romney. Newt Gingrich, Jon Huntsman, Ron Paul, Rick Perry i Rick Santorum, amb tot, no s'han arronsat i estan disposats a lluitar per la nominació apel·lant a l'electorat més conservador o recorrent a un to més populista.

Obama repeteix


Als EUA, un mateix candidat pot optar una sola vegada a la reelecció. Barack Obama, amb una legislatura a l'esquena, doncs, es tornarà a presentar el 6 de novembre. Malgrat això, el Partit Demòcrata també fa unes primàries, del tot testimonials, en què també participen Darcy Richardson i Randall Terry. Les eleccions de final d'any no es preveuen tan fàcils com les primàries, per a Obama: la recessió econòmica que viu el país i la incapacitat de l'actual president de crear llocs de feina o de complir algunes promeses electorals li poden passar factura.

Bipartidisme


Les eleccions presidencials nord-americanes solen ser cosa de dos. El Partit Demòcrata i el Partit Republicà, les dues formacions més implantades i consolidades del país, s'han repartit històricament la presidència del país: el primer amb valors equiparables als dels partits de centre-esquerra europeus, i el segon defensant postulats que es poden vincular amb els de les formacions de centre-dreta del vell continent. Tots dos partits han estat capaços d'englobar dins seu, i al voltant d'un sol candidat, un ventall molt ampli de tendències polítiques.

Els altres candidats


Tot amb tot, a les eleccions hi sol haver més candidats que s'hi presenten, generalment amb un percentatge de vot insignificant. Fora dels dos partits centrals de la política nord-americana, enguany hi ha com a mínim deu formacions disposades ara mateix a presentar candidat a la Casa Blanca. N'hi ha dels Verds, del Partit Reformista, del Partit pel Socialisme i l'Alliberament, del Partit Llibertari, del Partit de la Justícia...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • En les presidencials de fa quatre anys, Barack Obama va haver de superar Hillary Clinton a les primàries per a esdevenir candidat a la presidència. Una vegada elegit president, va atorgar a Clinton la secretaria d'estat.
  • Als EUA, els dos partits majoritaris tenen per símbol un animal: l'elefant, els republicans, i l'ase, els demòcrates.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Pinzellades sobre els presidents dels Estats Units.
Especials sobre les eleccions de la BBC i la CNN.
El procés de primàries als EUA, explicat en un vídeo.
La Casa Blanca, la residència del president dels Estats Units.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua