Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Barack Obama o Hillary Clinton?

Barack Obama: canvi...

...i unitat

Hillary Clinton: la veu de l'experiència


dilluns, 14 de gener de 2008
El 3 de gener va començar la cursa electoral dels Estats Units, que no culminarà fins el 4 de novembre, el primer dimarts després del primer dilluns de novembre, com és tradicional. Les eleccions es presenten molt obertes, sense un favorit clar ni entre els aspirants del Partit Republicà ni entre els del Partit Demòcrata. Això sí, en el camp demòcrata s'entrelluca un frec a frec entre Hillary Clinton i Barack Obama.

Són aquests dos màxims aspirants demòcrates que han acaparat l'interès dels mitjans de comunicació; entre més coses, perquè, si guanyés les eleccions Obama, seria el primer negre d'accedir a la presidència, i perquè, si les guanyés Clinton, seria la primera dona. Afegim-hi que la polèmica presidència del republicà George Bush juga en favor dels demòcrates.

Obama, recordem-ho, va guanyar contra pronòstic la primera partida: els 'caucus' (assemblees locals) d'Iowa, amb el 38% dels vots. Clinton, que sols va obtenir-n'hi el 30%, va rescabalar-se'n a les primàries de New Hampshire: 39% a 37%.

Sigui com sigui, és molt aventurat, encara, de pronosticar qui obtindrà la candidatura demòcrata, si Clinton o Obama (o John Edwards, el tercer en discòrdia); i encara ho és més de pronosticar qui serà el rival republicà: els sondatges situen entre els favorits Mike Huckabee, John McCain i Rudy Giuliani, batlle de Nova York durant els atemptats de l'11 de setembre de 2001.

Els dubtes s'esvairan després de l'anomenat 'Superdimarts' (5 de febrer), quan votaran una vintena d'estats, entre els quals Califòrnia i Nova York, tots dos amb molt de pes.
  • ! Actualització el 14/01/2008 a les 09:20

Barack Obama: canvi...


+ El discurs d'Obama contraposa l'esperança a la por.
Nat el 1961 a Hawaii, de pare kenyà i de mare nord-americana, Barack Hussein Obama es presenta com el banderer d'una nova manera de fer política, lligada als interessos de la gent corrent, no pas als de les grans empreses, políticament molt influents. Senador per Illinois, Obama és partidari de més control fiscal sobre aquestes empreses i de reduir els imposts de les classes mitjana i baixa; d'estendre la cobertura sanitària a tots els ciutadans; d'implicar els Estats Units en el combat contra el canvi climàtic; i de retirar les tropes de l'Irac (s'ha distingit sempre per la seva oposició a la guerra). El seu missatge ha arrelat molt entre el jovent i els sectors independents, no lligats a cap dels dos grans partits.

...i unitat


+ El missatge d'Obama ha arrelat molt entre el jovent i els sectors independents.
Orador brillant, el to i el tarannà d'Obama és conciliador, amb apel·lacions a la unitat del país, per sobre de diferències polítiques, socials i ètniques. Al discurs, molt elogiat, que va pronunciar després del triomf d'Iowa, va contraposar l'esperança a la por i va prometre de restaurar el prestigi moral dels Estats Units, malmès després de la invasió de l'Irac decidida pel govern del president Bush. Per tot plegat, la seva popularitat ha pujat com bromera, i avui Obama és vist com una alternativa sòlida a Hillary Clinton, fins no fa gaire la gran favorita del bàndol demòcrata.

Hillary Clinton: la veu de l'experiència


+ El 2000 Clinton va esdevenir la primera senadora per l'estat de Nova York.
Si Barack Obama és la veu del canvi, Hillary Rodham Clinton (Chicago, 1946) és la de l'experiència. Advocadessa de gran prestigi i activista dels drets de la dona i de l'extensió de la cobertura sanitària, és la muller de Bill Clinton, president els anys 1993-2001. El 2000 va esdevenir la primera senadora dels Estats Units per l'estat de Nova York. Segura de si mateixa i molt ben informada, Hillary Clinton és la candidata, diguem-ne oficiosa, del Partit Demòcrata, i l'aspirant a la presidència que més diners de campanya ha aplegat: noranta milions llargs de dòlars (Obama li va al darrere, amb més de vuitanta milions).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La popular presentadora televisiva, Oprah Winfrey, s'ha destacat pel seu suport a Barack Obama. Afroamericana com ell, Winfrey és la celebritat més influent i ben pagada del món, segons la revista Forbes.
  • John Edwards, amb un missatge que té punts en comú amb el d'Obama, és considerat l'aspirant demòcrata amb opcions més esquerranista.
  • Hillary Clinton, que havia votat en favor de la guerra de l'Irac, se'n va acabar desmarcant pel rumb que prenia el conflicte. Igual que Obama, és partidària de fer tornar les tropes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic de Hillary Rodham Clinton.
Obama en imatges.
Preguntes i respostes sobre les primàries dels Estats Units.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua