Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Tour, la gran cursa

Origen del Tour

Mites de la prova

Els mallots


dimecres, 29 de juny de 2011
El Tour de France, la cursa ciclista més prestigiosa del món, es fa enguany del 2 al 24 de juliol. També és una de les més veteranes, atès que es va començar a fer el 1903. Maurice Garin en va ésser el primer guanyador després d'haver recorregut 2.428 quilòmetres. Dels seixanta ciclistes que el van començar, sols vint-i-un van creuar la meta final. Aquesta dada dóna idea de la dificultat d'aquesta prova llegendària del ciclisme. Més de cent anys després, la prova ha canviat quant a tipus de bicicletes, nombre de participants i distància de la ruta (enguany en són dos-cents seixanta-un, que tindran al davant 3.430,5 quilòmetres dividits en vint-i-una etapa), cobertura dels mitjans i exigència. Però la millor definició del Tour continua essent la del ciclista i periodista francès Henri Desgrange: 'És la lluita de l'home contra el seu sofriment.'

Així com fa dos anys el Tour va passar per molts indrets dels Països Catalans, amb parades a Perpinyà (Rosselló), Girona (Gironès), Barcelona (Barcelonès) i Andorra, enguany els participants en la prova francesa no trepitjaran ni un quilòmetre de casa nostra.

Origen del Tour


El pare del Tour va ésser Géo Lefèvre, un periodista del diari esportiu Auto (actualment, l'Équipe). Lefèvre va tenir la idea i va poposar al director de la revista, Henri Desgrange, d'organitzar una cursa per a augmentar els ingressos del diari. Cal tenir en compte que aleshores, com ara, la venda de diaris queia notablement durant les vacances d'estiu i hi havia menys notícies d'actualitat per a comentar respecte de la resta de l'any. Ras i curt, el Tour va néixer com una estratègia per a fer calés.

Mites de la prova


Els experts diuen que el Tour comença realment al Pirineu, per destacar la importància que les etapes de muntanya tenen en la classificació final. El Tour fa passar els ciclistes pel Pirineu i també pels Alps, les dues carenes de muntanyes més altes d'Europa occidental. Entre les etapes de muntanya més llegendàries hi ha el coll del Tormalet al Pirineu, amb pendent del 7,4%; el coll alpí de Galibier, a 2,647 metres d'altitud, i l'Alpe d'Huez. Aquests últims temps, amb tot, les proves individuals i cronometrades també han agafat molta importància en la classificació final.

Els mallots


Els 'maillots' són les samarretes que fan servir els ciclistes. Però al Tour de France, n'hi ha un per damunt dels altres: el mallot groc. El ciclista que el porta és el qui encapçala la classificació de la prova, el qui ha esmerçat menys temps a recórrer les etapes fins aleshores. Durant un Tour, el mallot groc pot anar canviant de mans, però és qui el porta després de l'última etapa als Camps Elisis de París el guanyador final de la prova. A més de la groga, hi ha unes quantes samarretes també importants: la verda, la de punts vermells i la blanca. El mallot verd és per al corredor que ha sumat més punts; el segon és per al millor escalador i el blanc, per a destacar el millor ciclista per sota de vint-i-cinc anys a la classificació.

MATERIALS

  • Tour de France
    Format:Web
    Pàgina oficial de la mítica cursa ciclista francesa.
  • UCI
    Format:Web
    Web de la Unió Ciclista Internacional.

QUE HO SABIES?

  • Enguany fa cent set anys del primer Tour, el 1903, però de fet se n'han fet noranta-vuit. Cal recordar que la cursa es va deixar de fer durant la primera guerra mundial (1914-1918) i la segona (1939-1945).
  • El Tour del 1926 va ser el més llarg, amb 5.745 quilòmetres.
  • Després del Tour de France i el Giro d'Italia, la Volta Ciclista a Catalunya és la tercera prova d'etapes més antiga al món. Enguany celebra el centenari.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Accés al Diccionari ciclista en català.
Història de la centenària Volta Ciclista a Catalunya.
A la pàgina oficial del Tour hi ha un complet apartat de la història de la prova.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua