Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Txornòbil, 25 anys després

Els efectes

Fukushima

Cofre de contenció


dimarts, 26 d'abril de 2011
El dissabte 26 d'abril de 1986 a la matinada esclatà l'hidrogen del nucli per una sobrecàrrega d'energia en un dels reactors de la central nuclear de Txornòbil (Ucraïna). El fet s'esdevingué durant unes proves en què se simulava una tallada de subministrament elèctric. L'accident nuclear més greu de la història va esdevenir-se avui fa vint-i-cinc anys, just en ple debat sobre l'energia nuclear arran de l'accident de la central de Fukushima (Japó), que el 12 d'abril atenyé el mateix grau d'emissió radioactiva que el de Txornòbil.

En el moment de l'esclat de Txornòbil van morir trenta-un treballador, si bé l'any 2005 l'OIEA va comptabilitzar cinquanta-nou morts directament per l'accident. Més xifres: centenars de milers d'habitants foren evacuats de la zona afectada, i tant Prypiat, la població on hi ha la central, com Txornòbil, a uns vint quilòmetres, han esdevingut ciutats fantasma.

Els efectes


Uns vuit-cents mil individus, entre bombers, obrers, soldats i voluntaris, foren els encarregats d'apagar l'incendi, que va durar deu dies, de construir el primer cofre de contenció i de treballar per minimitzar les conseqüències del desastre. Foren els anomenats 'liquidadors'. Qui sense saber-ho i qui per força, tots van arriscar-hi la vida perquè van exposar-se a molta radiació. De fet, la majoria sofriren les seqüeles de la radiació i molts en van morir. A sobre, els efectes de la radiació es van estendre a la resta de la població i durant els anys posteriors a l'accident molts nadons van néixer amb malformacions. I la pluja radioactiva que es va dispersar per causa de l'explosió va afectar una bona part del continent europeu: tretze estats, pel cap baix, van observar radiació.

Fukushima


L'accident de Txornòbil va obrir un debat sobre l'ús de l'energia nuclear a molts països europeus, i Itàlia va optar per tancar les centrals. Arran de l'accident també es van redissenyar els reactors i les centrals de tot el món, i les que no complien els nous criteris van tancar-se. Tanmateix, vint-i-cinc anys després, ens trobem amb un nou accident nuclear del mateix grau, el de Fukushima, que ha tornat a encendre totes les alarmes. Pitjor, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha avisat que el món havia de preparar-se per a més desastres nuclears com els de Txornòbil o Fukushima. Ara com ara la radioactivitat al Pacífic és vint mil vegades superior a la legalment permesa, i el Japó ha prohibit per llei que ningú s'acostés a més de vint quilòmetres de Fukushima. En fi, l'accident ha fet desdir el govern de Berlusconi de tornar a obrir alguna central, per més que havia pensat fer-ho.

Cofre de contenció


Vint-i-cinc anys després del desastre, el cofre de contenció ha començat a esquerdar-se. Per aquest motiu, la setmana passada la comunitat internacional va comprometre's a donar 550 milions d'euros perquè se'n pugui construir un de nou per al reactor 4 de Txornòbil. Però la xifra és inferior als 740 milions que esperava el govern d'Ucraïna. El motiu és que el principal contribuent era el Japó, que ara ha de resoldre l'accident de Fukushima, i que els altres països també han d'ajudar el Japó.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • De les vuit centrals nuclears en funcionament a l'estat espanyol, tres són a Catalunya (Ascó I, Ascó II i Vandellòs II) i una al País Valencià (Cofrents).
  • A Catalunya l'energia nuclear representa el 19,7% de tota l'energia consumida.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Pàgina en anglès del Museu de Txornòbil, dedicat a recordar l'accident.
Recull de vídeos aplegats a YouTube.
Gennady Làptev ofereix aquest testimoni en primera persona dels anomenats 'liquidadors'.
Deu preguntes i respostes (en pdf) sobre la radioactivitat.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua