Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Furs de València. 750 anys

L'actualitat dels Furs

El parlament valencià

Els altres Furs


dimarts, 5 d'abril de 2011
El 7 d'abril de 1261 a València, Jaume I, reunides per primera vegada les Corts valencianes, va jurat davant seu els Furs. Quatre dies després va promulgar un privilegi al nou Regne, pel qual tots els successors del monarca també haurien de signar-los a València, com a màxim un mes després del començament del seu regnat. Era l'inici constitucional del Regne de València, que duraria fins el decret de Nova Planta promulgat per Felip V.

La creació de les Corts valencianes i el jurament dels Furs va ser un fet transcendental en la història valenciana perquè va estructurar el nou regne, que fins aleshores era un anàrquic territori de conquesta. El resultat d'aquests dos fets d'ara fa set-cents cinquanta anys va ser la formació del que per primera vegada tenia l'aparença d'un estat. I això, perquè el rei Jaume va voler fer del territori valencià un estat nou, basat demogràficament en la població catalana a la costa i en l'aragonesa a l'interior.

Les Corts, tanmateix, incorporaven des del principi la novetat que al costat dels braços (grups de diputats) noble i eclesiàstic, també s'hi va incorporar de bon començament un braç reial, que era en realitat un braç ciutadà amb representants de les ciutats. La conseqüència d'això va ser un model de Corts molt més democràtic i plural que no era normal en l'època. La raó de la incorporació d'aquest braç ciutadà no va ser simplement ideològica, amb tot. També es va traduir en un pagament de la petita fortuna de 48.000 sous al rei per part dels seus integrants.

L'actualitat dels Furs


La recuperació dels Furs valencians no és sols una aspiració històrica. Per una banda l'estatut d'autonomia vigent reclama la recuperació del dret propi valencià, actualitzant-ne els aspectes que es considerin vàlids dels Furs. Per una altra banda, grups i estudiosos com ara Enric Solà i Vicent Franch proposen una revisió acurada dels Furs i convertir-los en la base del sistema polític valencià, per mirar de superar els problemes després de la batalla d'Almansa (1707) i la promulgació del Decret de Nova Planta.

El parlament valencià


Les Corts valencianes tradicionals es van reunir per darrera vegada l'any 1645. Després, l'arribada del Decret de Nova Planta les va abolir fins que l'Estatut d'Autonomia de 1982 les va tornar a crear, ara amb el format de parlament autònom. De fet, només el nom vincula l'antiga institució foral amb el modern parlament, perquè ni la seva estructura ni el seu funcionament no hi tenen cap semblança. L'Estatut d'Autonomia estableix que les Corts es componen d'un nombre mínim de 99 diputats. La província és la circumscripció electoral: els escons es distribueixen en 35 diputats per la circumscripció d'Alacant, 24 diputats per la de Castelló i 40 diputats per la de València.

Els altres Furs


Tots els territoris de la corona catalano-aragonesa tenien els seus furs. A Catalunya eren coneguts amb el nom de Constitucions. Les primeres Constitucions catalanes es van promulgar a Barcelona el 1283 i les darreres ho van ser el 1705. A l'Aragó el 1247 es van unir tots els documents legislatius existents en uns Furs que van ser proclamats a Osca el 1247. També van ser abolits amb el Decret de Nova Planta.

QUE HO SABIES?

  • Les actuals Corts valencianes ocupen el que va ser el palau a València de la família Borja, ducs de Gandia i nissaga dels dos papes valencians. L'edifici, d'estil gòtic, ha estat ampliat amb espais moderns per al funcionament normal de la cambra.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El braç reial de les Corts valencianes decora el Palau de la Generalitat
Tot sobre el rei Jaume I al seu Arxiu Virtual
Una llista de parlaments de tot el món
A Burjassot hi ha una plaça dels Furs
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua