Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Parlament de Catalunya

Orígens medievals

Una història plena de dificultats

Funcions legislatives


dijous, 6 de novembre de 2003
Un parlament és una assemblea legislativa sorgida de la voluntat popular, expressada a les urnes amb el vot individual, lliure i secret, i té unes atribucions que els textos legals regulen, si més no als països anomenats democràtics.

El Parlament de Catalunya és un dels òrgans principals d'autogovern, i representa la capacitat dels catalans de governar-se, una capacitat definida per l'estatut d'autonomia de Catalunya i limitada per la constitució espanyola.

De fet, el Parlament és una de les tres institucions de la Generalitat, l'òrgan suprem de l'autogovern català. Les altres dues són la Presidència de la Generalitat i el Consell Executiu.

El Parlament de Catalunya es renova cada quatre anys per via electoral. Els cent trenta-cinc diputats que en formen part són elegits per un sistema proporcional, que, a diferència del sistema majoritari, en què solament compta el nombre de vots, també hi juga la provinença dels vots. En principi, el sistema d'elecció proporcional es fa per assegurar un cert grau de representació territorial; val a dir, perquè les zones poc poblades del Principat tinguin representació al Parlament.

Orígens medievals


+ Imatge que representa el rei Jaume I presidint una sessió de les corts.
Els precedents del Parlament de Catalunya se situen a la baixa edat mitjana, concretament al segle XI, quan els comtes de Barcelona, que s'anaven consolidant en detriment dels altres senyors feudals, van envoltar-se d'una cort de notables procedents del braç eclesiàstic i de la noblesa civil. Alhora, l'església, amb l'abat Oliba al capdavant, va impulsar les assemblees de Pau i Treva, amb l'objectiu de protegir el poble de la violència dels nobles, que augmentaven el poder a costa dels pagesos indefensos, mancats d'armes per a plantar-los cara. Malgrat aquests precedents, hem de dir que el parlamentarisme medieval no va arribar a la majoria d'edat fins al regnat de Pere el Gran (1276-1285), que, freturós de diners per sufragar la guerra i consolidar les conquestes territorials, va haver d'atorgar més poder a les corts, val a dir: al parlament, als representants del poble.

Una història plena de dificultats


+ La Guerra de Successió va significar la fi de les institucions catalanes.
Ara, les corts catalanes no es regien pas pels criteris democràtics moderns, entre més raons perquè solament hi eren representats els sectors privilegiats de la societat, que, sovint, obtenien concessions del rei en benefici propi, prescindint del conjunt de la població, la majoria pagesos que malvivien com podien. Això no obstant, el parlamentarisme medieval català va obligar el monarca a consultar les decisions de govern, i això, en aquella època, ja era molt. A la gran majoria de territoris europeus el rei feia allò que li semblava, prescindint de tothom. Sigui com sigui, les corts catalanes van tenir una durada molt llarga, fins el 1716, quan el rei Felip V les va suprimir pel decret de Nova Planta, i ja no es tornaren a recuperar, i encara parcialment, fins el segle XX: durant uns pocs anys de la quarta dècada i, més establement, des del 1980… fins ara.

Funcions legislatives


+ El Parlament de Catalunya té poders legislatius.
El Parlament de Catalunya té poders, bàsicament, legislatius. Què vol dir això? Que té la potestat d'aprovar lleis. Però aquesta potestat és limitada a les qüestions que l'estatut de Catalunya recull i que la constitució espanyola permet. Aquesta limitació (inherent a qualsevol règim autonòmic, que és per definició un règim de subordinació) també afecta les Corts valencianes i el Parlament de les Illes. De totes maneres hi ha formacions polítiques que reclamen un altre estatut per ampliar aquella potestat, per fer que l'autogovern sigui més gran o, dit d'una altra manera, que augmenti la sobirania del país.

MATERIALS

  • El Parlament de Catalunya
    Format:Web
    Web oficial d'un dels òrgans principals de l'autogovern del Principat.
  • Conèixer el Parlament
    Format:Web
    Espai de la Generalitat de Catalunya amb informació del Parlament: història, funcions, diputats i òrgans, base de dades...En destaca la unitat educativa, que conté activitats diverses adreçades als alumnes de primària i secundària.
  • Històries de Catalunya
    Format:Web
    Detallada història del Principat, amanida amb tres seccions: l'una de documents, l'altra de personatges i una tercera d'espais d'interès històric.
  • Funcions del Parlament
    Format:Web
    Estructura i funcions del Parlament de Catalunya.
  • Les institucions catalanes
    Format:Web
    Història de les institucions catalanes, des del temps medieval fins al darrer quart del segle XX.

QUE HO SABIES?

  • Una de les grans consecucions de les assemblees de Pau i Treva fou de delimitar uns espais en què tot acte de violència era rigorosament prohibit. Aquests espais, anomenats sagreres, abastaven un radi de trenta passes al voltant de les esglésies. La gent, que s'hi aplegava per protegir-se, va acabar edificant-hi cases, fet que explica la disposició urbanística de molts pobles.
  • Després de les eleccions al Parlament de Catalunya, es constitueix la nova cambra legislativa. La sessió constituent és presidida pel diputat electe més gran, assistit pels dos diputats més joves, en qualitat de secretaris.
  • La seu actual del Parlament de Catalunya s'aixeca sobre l'antic arsenal de la Ciutadella, una fortalesa militar construïda per Felip V contra els ciutadans de Barcelona després de la Guerra de Successió (1701-1715). La Ciutadella va representar, inevitablement, la destrucció d'una bona part del barri on es va bastir, el de la Ribera.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fes un tomb virtual pel Parlament de Catalunya.
Quines funcions té el Parlament, a banda la de legislar?
Repassa els orígens del parlamentarisme català.
El Parlament de Catalunya és format per sis òrgans amb funcions específiques.
I també...
  • El parlamentarisme català medieval no va impedir que els pagesos visquessin sotmesos a les arbitrarietats del nobles.
  • Qui té dret de vot a les eleccions catalanes?
  • T'agradaria de seguir en directe les sessions del Parlament?
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua