Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'El discurs del rei' triomfa als Oscar

Una història...

...de superació

La quequesa


dimarts, 1 de març de 2011
'El discurs del rei' ha estat el gran triomfador dels Oscar, els premis de cinema més famosos del món, lliurats per l'Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematogràfiques dels Estats Units.

Aquest film anglès s'ha endut quatre guardons: millor film, millor director, millor guió original i millor actor (Colin Firth). L'Oscar a la millor interpretació femenina ha estat per a Natalie Portman, protagonista de 'Cigne negre'.

'El discurs del rei' s'ha imposat, finalment, a l'altre film favorit: 'La xarxa social', sobre el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg. 'La xarxa social' s'ha endut tres premis, diguem-ne, menors: millor guió adaptat, millor banda sonora original i millor muntatge.

La majoria de crítics assenyala que l'elecció de l'acadèmia cinematogràfica nord-americana ha estat conservadora: s'ha estimat més de premiar una història de factura clàssica (això sí, interpretada per actors de primera) que no pas un altra de més renovadora i agosarada.

Una història...


+ Jordi VI .
La trama de 'El discurs del rei' transcorre a l'Anglaterra dels anys 1930. El protagonista és el príncep Albert, fill del rei Jordi V. L'hereu no era pas ell, sinó el seu germà gran, el príncep Eduard, que va pujar al tron el 1936, amb el nom d'Eduard VIII. Però el desig del nou rei de casar-se amb una divorciada nord-americana, Wallis Simpson, el va portar a abdicar en favor d'Albert, que regnà amb el nom de Jordi VI (1936-1952).

...de superació


+ Colin Firth, en el paper de Jordi VI.
El film narra els esforços de Jordi VI per a vèncer la quequesa, un trastorn que l'afectava des que era infant. Per vèncer-la contracta els serveis de Lionel Logue, un logopeda excèntric, de mètodes poc ortodoxos (si més no, en aquella època). Amb l'ajut inestimable de Logue (interpretat per Geoffrey Rush), el rei pronunciarà uns discursos radiofònics esdevinguts cèlebres, destinats a desvetllar el coratge dels britànics, en lluita contra l'Alemanya nazi.

La quequesa


+ El film ha contribuït a fer visible la realitat de la quequesa.
'El discurs del rei' ha contribuït a fer visible la realitat de la quequesa, un trastorn de la parla caracteritzat per les repeticions i les interrupcions involuntàries en l'emissió de les paraules. No se'n saben, de cert, les causes, per bé que les recerques més recents suggereixen que hi intervenen tant factors genètics com socials. La quequesa (que de cap manera no afecta la intel·ligència) es pot tractar, amb resultats especialment positius entre els infants (comença a manifestar-se entre els dos anys i els cinc). D'aquí ve la importància de fer-ne una diagnosi precoç.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La quequesa és més freqüent en homes que no pas en dones (proporció de quatre a un).
  • En temps de Jordi VI, la Gran Bretanya va tenir de primer ministre Winston Churchill, que també era quec.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fragment, en català, de 'El discurs del rei'.
'El discurs del rei': l'opinió del crític de cinema, Xavier Pérez.
La quequesa: guia.
Discurs radiofònic de Jordi VI, arran del començament de la Segona Guerra Mundial.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua