Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El president de Catalunya, Artur Mas

La importància de l'escola Aula

Trajectòria política

El nou govern


dilluns, 3 de gener de 2011
A la tercera va la vençuda: Artur Mas ja és president de la Generalitat, després d'haver guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya, les terceres a què es presentava.

Mas havia estat el candidat de Convergència i Unió (CiU) a les eleccions catalanes del 2003 i del 2006. En les primeres va guanyar en nombre de diputats, i, en les segones, tant en diputats com en vots; però en totes dues ocasions el pacte de govern entre les forces dites d'esquerra (Partit dels Socialistes de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya) el va deixar a l'oposició.

A les eleccions de fa un mes les coses va anar de manera ben diferent: CiU va obtenir un triomf molt folgat (62 diputats, per 48 de les forces d'esquerra), i aquest triomf ha permès a Mas d'atènyer, aquesta vegada sí, la presidència de la màxima institució de l'autogovern català.

En l'acte de presa de possessió, fet el passat 27 de desembre, Mas va referir-se en termes positius a aquests anys passats a l'oposició; va insistir en la importància de la família, amb una al·lusió a la seva esposa, Helena Rakosnik, amb qui ha tingut tres fills; i va prometre el càrrec de president, bo i afegint que l'exerciria amb plena fidelitat al poble de Catalunya.

El nou president també va fer esment de la delicada situació del país (n'hi ha prou de pensar en la crisi econòmica, que ha fet pujar l'índex de desocupació fins el 17,41%).
  • ! Actualització el 04/01/2011 a les 09:00

La importància de l'escola Aula


+ L'escola Aula fou fundada el 1968.
Nascut el 31 de gener de 1956, Artur Mas va estudiar al Liceu Francès de Barcelona i, després, a Aula Escola Europea, també de la capital catalana. Al llibre biogràfic 'La màscara del rei Artur', de l'escriptora i periodista Pilar Rahola, Mas explica que Aula Escola Europea va tenir una gran importància en la seva formació, en l'assumpció d'una sèrie de valors. Aquesta escola privada fou fundada el 1968 pel pedagog Pere Ribera Ferran (1915-2009), durant una pila d'anys mestre del Liceu Francès.

Trajectòria política


+ Artur Mas va prendre part en governs de Jordi Pujol.
Llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la Universitat de Barcelona, Mas va començar la carrera política el 1987, quan fou nomenat regidor de l'Ajuntament de Barcelona per Convergència i Unió. Del 1995 al 1997 fou conseller de Política Territorial i Obres Públiques; del 1997 al 2001, conseller d'Economia i Finances; i del 2001 al 2003, conseller en cap. Aquell 2003 es va presentar per primera vegada a les eleccions catalanes, prenent el relleu de Jordi Pujol, que havia presidit Catalunya des del 1980.

El nou govern


+ El nou govern de la Generalitat.
El nou govern presidit per Artur Mas és integrat per onze consellers, cinc de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), dos d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), tres independents (no adscrits a cap formació política) i un socialista. La vice-presidència del govern ha anat a parar a Joana Ortega, així mateix consellera de Governació i Relacions Institucionals; la d'Economia i Coneixement, a Andreu Mas-Colell, durant quinze anys catedràtic d'economia de la Universitat de Harvard; la de Territori i Sostenibilitat, a Lluís Miquel Recoder, fins ara batlle de Sant Cugat del Vallès (la població més gran en mans de CiU); i la de Cultura, a Ferran Mascarell, que aviat deixarà de militar al Partit dels Socialistes de Catalunya.

MATERIALS

  • Artur Mas
    Format:Web
    Pàgina oficial del president de la Generalitat.
  • La Generalitat
    Format:Web
    Guia institucional.
  • El poder
    Format:Web
    Vídeo de la Televisió de Catalunya (2003) que explica l'evolució històrica de les institucions catalanes.

QUE HO SABIES?

  • Convergència i Unió és una federació nacionalista integrada per dos partits: Convergència Democràtica de Catalunya i Unió Democràtica de Catalunya. El primer es constituí el 1974; el segon, de tendència demòcrata-cristiana, el 1931, en temps de la república.
  • Artur Mas és un apassionat de la literatura francesa, sobretot de la poesia.
  • Entre els esports predilectes de Mas hi ha la natació, que mira de practicar regularment.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Llista de presidents de la Generalitat de Catalunya, del 1359 ençà.
Vídeo del discurs de presa de possessió d'Artur Mas.
Cop d'ull al Palau de la Generalitat, seu del govern de Catalunya.
Una guia del nou govern de Catalunya.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua