Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Generalitat

Parlament: orígens medievals

La Generalitat: de la recaptació d'imposts al poder polític

El govern de la Generalitat


dilluns, 22 de novembre de 2010
Diumenge, 28 de novembre, hi haurà eleccions al Parlament de Catalunya, les novenes d'ençà del restabliment de la democràcia.

De les eleccions n'eixirà un parlament renovat, amb 135 diputats (representants, doncs, de la voluntat del poble de Catalunya): 85 per la circumscripció electoral de Barcelona, 18 per la de Tarragona, 17 per la de Girona i 15 per la de Lleida.

Com que el parlament és una assemblea legislativa, la funció dels diputats serà de fer i d'aprovar lleis. Ara, la primera cosa que faran serà d'elegir el president de la Generalitat de Catalunya, la màxima institució de l'autogovern.

Pròpiament, la Generalitat de Catalunya és integrada pel parlament mateix, per la presidència de la Generalitat i pel govern.

Parlament: orígens medievals


+ Boix que representa Jaume I el Conqueridor presidint les Corts.
El precedents del parlament foren les Corts Generals, que es van anar consolidant els segles XIII i XIV, especialment en temps de Jaume I el Conqueridor (1213-1276); del seu fill, Pere II el Gran (1276-1285); i del seu rebesnét, Pere III el Cerimoniós (1336-1387). Convocades pel rei, a Corts s'hi aplegaven tres braços o estaments: l'eclesiàstic, el militar i el reial, aquest constituït pels prohoms de les ciutats (no hi eren representats els pagesos, la majoria de la població). El rei demanava als braços diners, normalment per a sufragar la guerra, i aquests li concedien en canvi de més poder: lleis, privilegis, exempcions fiscals... D'aquesta manera de fer, d'aquesta tendència dels catalans a la negociació, se n'ha dit pactisme.

La Generalitat: de la recaptació d'imposts al poder polític


+ Francesc Macià, primer president de la Generalitat contemporània.
La recaptació dels diners promesos al rei pertocava a la Generalitat, o Diputació del General, que amb el pas dels segles va anar prenent atribucions polítiques. Hereva d'aquesta institució fou la Generalitat republicana (1931-1936), que va tenir de presidents Francesc Macià i Lluís Companys, afusellat per la dictadura franquista el 1940. A l'exili, la Generalitat fou servada, primer, per Josep Irla i, després, per Josep Tarradellas, així mateix president els anys de la transició democràtica. D'aleshores ençà n'han estat presidents Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla.

El govern de la Generalitat


+ Galeria gòtica del Palau de la Generalitat.
Si el parlament té la comesa de fer lleis, el govern de la Generalitat té la comesa d'executar-les (de governar, en definitiva). El govern és constituït pel president de la Generalitat i pels consellers, responsables dels departaments: cultura, economia, educació, justícia, medi, salut, treball... La seu és a Barcelona, al Palau de la Generalitat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Parlament: joc de l'hemicicle.
Auca de Josep Tarradellas, el primer president de la Generalitat restablerta.
Sobre els presidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall.
Vídeo del Parlament de Catalunya, del 1997.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua