Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Oda inacabada': memòries de Pasqual Maragall

Barcelona i els jocs olímpics

De Roma a candidat a la Generalitat

El president del nou estatut


dijous, 4 de desembre de 2008
El dia 30 de novembre el Palau de la Música Catalana fou escenari de la presentació de 'Oda inacabada', el llibre de memòries de l'ex-batlle de Barcelona i ex-president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall Mira.

L'acte de presentació va aplegar uns mil cinc-cents assistents, entre amics, polítics i personalitats de la societat catalana, i esdevingué un homenatge a Maragall. En parlant del llibre, aquest va dir que tenia tot el respecte als adversaris polítics, i que no el movia el ressentiment. En el discurs, emotiu i carregat d'humor i de tendresa, també va sortir la malaltia d'alzheimer, que l'octubre del 2007 ja havia anunciat que tenia.

'Oda inacabada' repassa la trajectòria de Maragall: arrels familiars, amb esment obligat a la figura de l'avi patern, l'escriptor Joan Maragall; pas per l'escola Virtèlia, dels sis anys al setze; estudis de dret i d'economia a la Universitat de Barcelona; la militància antifranquista dins el Front Obrer de Catalunya (FOC); l'estada a Nova York...

Naturalment, una bona part del llibre dóna compte del seu pas per la batllia de l'Ajuntament de Barcelona i per la presidència de la Generalitat de Catalunya. El retrat és d'un polític idealista, imprevisible i fet a la seva, trets que s'avenen poc amb l'estructura tradicional dels partits polítics, massa tancada.

Clou el llibre el compromís de Maragall amb la recerca de l'alzheimer, compromís canalitzat a través de la Fundació Pasqual Maragall, instituïda enguany mateix.

Barcelona i els jocs olímpics


+ Cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Barcelona.
A quaranta-un any, Pasqual Maragall va ser batlle de Barcelona pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), en substitució de Narcís Serra, que passà a ocupar el càrrec de ministre de Defensa del govern espanyol. L'any següent, el 1983, revalidà el càrrec, com el revalidà els anys 1987, 1991 i 1995. Un gran esdeveniment esportiu marcà els seus mandats: els jocs olímpics (1992), que canviaren la fisonomia de la ciutat de Barcelona i la projectaren al món.

De Roma a candidat a la Generalitat


+ Maragall accedí a la presidència de la Generalitat el 2003.
El 1997 Maragall deixà el càrrec de batlle i partí cap a Roma, capital d'Itàlia, on féu de professor universitari. Allí, instal·lat al barri popular del Trastevere, anà madurant la idea de presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya, idea que es concretà el 1999, quan presidí la candidatura PSC-Ciutadans pel Canvi. Les eleccions, les guanyà Convergència i Unió (CiU), capitanejada per Jordi Pujol, per més que la candidatura de Maragall hagués aconseguit més vots populars. Això mateix passà al cap de quatre anys, aquesta vegada amb Artur Mas de candidat de CiU.

El president del nou estatut


+ Pasqual Maragall i la seva muller, Diana Garrigosa, a la presentació de 'Oda inacabada'.
Ara, el resultat de les eleccions del 2003 permeté a Maragall d'atènyer la presidència, gràcies a un acord d'esquerres entre PSC-Ciutadans pel Canvi, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV). El govern Maragall prioritzà l'elaboració d'un nou estatut de Catalunya (l'anterior era del 1979), aprovat pel poble català via referèndum (2006), tot i haver estat retallat a Madrid. El no d'ERC al nou text estatutari menà a la dissolució del govern d'esquerres i a la convocatòria d'eleccions anticipades. José Montilla substituí Pasqual Maragall al davant de la candidatura del PSC.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Pasqual Maragall havia apostat que Barack Obama seria president dels Estats Units. Aquesta intuïció li ha fet guanyar més d'una juguesca.
  • El seu avi, Joan Maragall, fou l'autor de la lletra de 'El cant de la senyera', l'himne de l'Orfeó Català, prohibit per la dictadura franquista.
  • Les eleccions barcelonines del 1995 oposaren dos antics companys del Front Obrer de Catalunya: Pasqual Maragall i Miquel Roca, candidat per CiU.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

1983: primer triomf electoral de Pasqual Maragall.
L'escriptora Maria Aurèlia Capmany, regidora de Cultura durant el primer mandat de Maragall.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua