Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Població: present i futur

Augment desigual

Un món més urbà

Catalunya, el 2021 i el 2041


dijous, 8 de juliol de 2010
Diumenge, 11 de juliol, serà el Dia Mundial de la Població, instituït per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) amb el propòsit d'acréixer la consciència social sobre els aspectes poblacionals més lligats al desenvolupament humà.

Enguany el Dia Mundial de la Població té per lema 'Tothom compta' per a insistir en la necessitat de disposar de dades demogràfiques fiables. Disposar-ne és fonamental per a poder planificar adequadament escoles i infrastructures sanitàries; per a dissenyar polítiques que s'adiguin amb les tendències poblacionals a terme mitjà.

La població humana ha anat augmentant sempre molt moderadament, llevat d'aquest últim mig segle, que és quan s'ha doblat. El món s'encamina ara vers els 7.000 milions, després d'haver ultrapassat els 6.700 el 2006.

La previsió de l'ONU és que el 2050 la població atenyi els 9.100 milions, 2.530 més que no pas ara (un creixement equivalent a la població que hi havia al món el 1950).

Augment desigual


+ La previsió és que el 2050 la població atenyi els 9.100 milions.
Ara, aquest augment no serà pas uniforme. La major part es concentrarà als països menys desenvolupats; en canvi, al conjunt de països més desenvolupats (l'Occident, per a entendre'ns) no hi haurà canvis importants: la població serà, el 2050, de 1.200 milions, igual que ara (encara sort de la immigració, que farà de contrapès a la baixa natalitat). El resultat, en aquests països, serà una població encara més envellida (l'envelliment de la població s'hi observa de fa temps).

Un món més urbà


+ El 2030 la població urbana arribarà als 5.000 milions.
També hi haurà un creixement espectacular de la població urbana, que el 2030 arribarà als 5.000 milions. El fet serà especialment intens a l'Àfrica i a l'Àsia, on aquell any haurà doblat la del 2000. Pel Fons de Població de l'ONU (UNFPA), el creixement de les ciutats pot portar més degradació ambiental i més pobresa, però també pot obrir nous camins d'esperança; tot dependrà de la manera de gestionar aquest creixement.

Catalunya, el 2021 i el 2041


+ El 2041 Catalunya tindrà nou milions d'habitants.
L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) va publicar fa uns quants mesos un estudi sobre la població catalana, amb unes previsions molt similars a les de la resta de l'Occident. Segons l'estudi, la població continuarà augmentant, per bé que a un ritme més baix que no el d'aquests últims deu anys: el 2021 Catalunya tindrà vuit milions d'habitants (ara en té encara no set i mig), i el 2041, nou. Serà una població més envellida, amb una proporció major dels més grans de seixanta-cinc anys; això sí, serà més repartida pel territori, amb una pèrdua de pes de Barcelona i rodalia.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les estimacions aplegades per l'ONU indiquen que països com Alemanya, el Japó i Itàlia tenen més població ara que no la que tindran el 2050.
  • El 2008 la població urbana va ultrapassar per primera vegada el 50%.
  • El 2030 les ciutats dels països en vies de desenvolupament concentraran el 80% de la població urbana mundial.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua