Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Treballar més anys?

La seguretat social

Els efectes de l'envelliment de la població

L'edat de jubilació a Europa


dilluns, 8 de febrer de 2010
El 29 de gener el govern espanyol va aprovar la proposta d'endarrerir l'edat de jubilació dels seixanta-cinc anys als seixanta-set. Justificació: garantir el pagament de les pensions més enllà del 2030.

La proposta és això, una proposta, que a més a més s'haurà de debatre dins el Pacte de Toledo. Aquest pacte, signat el 1995 per totes les forces polítiques amb representació al Congrés dels Diputats espanyol, és el marc de negociació de les pensions (aquesta és una qüestió que demana el màxim de consens).

Tot i amb això, el fet és que una bona part dels partits polítics s'hi han manifestat contra, igual que els sindicats UGT i CCOO, que ja han anunciat mobilitzacions perquè no tiri endavant.

L'endarreriment de l'edat de jubilació a banda, el govern espanyol ha rebut crítiques per una altra proposta llançada al cap de pocs dies: allargar el període del càlcul de la pensió de jubilació, dels quinze anys als vint-i-cinc. La proposta figurava en un document (Programa d'Estabilitat 2009-2013) lliurat a la Comissió Europea. Poques hores després d'haver-lo lliurat, el govern se'n desdeia i l'eliminava del text.

Ara mateix la pensió de jubilació es calcula tenint en compte el sou dels últims quinze anys treballats. En general (però no sempre), els últims anys de vida laboral solen ésser els de sou més elevat (si computessin els últims vint-i-cinc anys, per comptes del últims quinze, els ciutadans obtindrien, de mitjana, una pensió inferior).

La seguretat social


+ El fons de la seguretat social es nodreix de les aportacions dels empresaris i dels treballadors.
La seguretat social és el sistema encarregat de garantir les pensions de jubilació. El fons de la seguretat social es nodreix, sobretot, de les aportacions dels empresaris i dels treballadors (les anomenades quotes, o cotitzacions, a la seguretat social): aporten una part del sou en canvi de rebre una prestació econòmica, una vegada han deixat de treballar. Una altra part dels diners, bé que inferior, prové dels imposts, tributs igualment pagats pels ciutadans.

Els efectes de l'envelliment de la població


+ L'estructura de la població ha anat canviant aquests últims decennis.
L'opinió dels experts és que, si no s'hi fa res, els sistema públic de pensions és insostenible a terme mitjà. La gent ara viu més anys, de manera que hi ha més jubilats i menys treballadors en actiu (aquesta descompensació s'ha accentuat amb la baixa natalitat i la crisi econòmica actual). En aquest context d'envelliment de la població s'inscriu la proposta del govern espanyol d'endarrerir l'edat de jubilació. Ara, hi ha qui pensa que, abans de prendre una mesura com aquesta, se n'haurien de prendre unes altres, com la de posar fre a les pre-jubilacions (jubilacions abans dels seixanta-cinc anys).

L'edat de jubilació a Europa


+ La Unió Europea té obert el debat sobre les pensions.
La Gran Bretanya també té obert el debat sobre les pensions: la Comissió d'Igualtat i Drets Humans acaba de dir que la gent hauria de poder treballar passats els seixanta-cinc anys. Alemanya va aprovar fa tres anys l'ampliació gradual de l'edat de jubilació, dels seixanta-cinc anys als seixanta-set (això mateix vol fer el govern espanyol). Suècia té un sistema flexible, que permet de jubilar-se entre el seixanta-un any i els seixanta-set. I França és un dels països amb l'edat de jubilació més baixa: seixanta anys.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'edat de jubilació legal no sempre coincideix amb l'edat de jubilació real. El 2008, els europeus es jubilaven, de mitjana, als 61,4 anys.
  • A Itàlia l'edat de jubilació dels homes és de seixanta-cinc anys, i la de les dones, de seixanta. Igual passa a la Gran Bretanya, on el 2020 es jubilaran als seixanta-cinc anys tant homes com dones.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La jubilació: vídeo.
Endarreriment de l'edat de jubilació: valoració de la UGT.
L'edat real de jubilació a Europa, en un mapa.
Estructura de la població a Catalunya: 1986-2008.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua