Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sud-àfrica: futbol, rugbi i criquet

El rugbi...

... i la reconciliació sud-africana

El criquet: la petja anglesa


dimarts, 15 de juny de 2010
A Sud-àfrica, el futbol hi té força popularitat, sobretot entre la població negra, majoritària al país. Naturalment, aquesta popularitat ha augmentat encara més d'ençà que Sud-àfrica fou designada seu del Mundial del 2010.

La selecció sud-africana, que va obrir el Mundial amb un empat (1-1) amb Mèxic, és coneguda pel sobrenom 'Bafana Bafana', expressió zulu que es tradueix per 'Nois, nois'.

La gran fita dels Bafana Bafana es remunta al 1996, quan van aconseguir la Copa de les Nacions Africanes, l'equivalent africà de l'Eurocopa. Feia tot just dos anys de les primeres eleccions democràtiques que van posar fi a la segregació racial, o apartheid, règim abominable imposat per la minoria blanca el 1948.

Durant els anys de l'apartheid, la identificació de la població negra amb el futbol va anar acompanyada de l'oposició radical a un altre esport: el rugbi.

El rugbi...


+ Equip de la selecció de rugbi.
El rugbi era l'esport més popular dels blancs, sobretot dels afrikaner, descendents dels colons neerlandesos establerts a Sud-àfrica a mitjan segle XVII. Pels negres, els color verd de la samarreta dels Springboks (sobrenom de la selecció de rugbi) simbolitzava l'opressió de què eren objecte. Però aquesta visió va fer un tomb el 1995, mercès a la intel·ligència i a la sagacitat de Nelson Mandela, un dels polítics més admirats del segle XX (va plegar de la política el 1999).

... i la reconciliació sud-africana


+ 1995: Mandela lliura la copa de campions al capità de l'equip, François Pienaar.
Aquell 1995 Sud-àfrica era la seu del Mundial de rugbi, i Mandela (elegit president un any abans) va aprofitar aquest esdeveniment esportiu per mirar de segellar la reconciliació entre blancs i negres. Hi va reeixir: els Springboks van proclamar-se campions i el fet va desfermar l'eufòria a tot el país, finalment unit per l'esport. Tot plegat és explicat a 'El factor humà', del periodista John Carlin, el llibre que ha inspirat el film 'Invictus', estrenat enguany.

El criquet: la petja anglesa


+ El criquet té orígens anglesos.
Un altre esport molt popular a Sud-àfrica és el criquet, tradicionalment lligat a la minoria blanca de parla anglesa. Aquest lligam no fa gens estrany, si pensem ens els orígens anglesos d'aquest esport, practicat amb bat i pilota, que oposa dos equips d'onze jugadors. El criquet presenta similituds amb el beisbol, molt popular als Estats Units. Hom diu, fins i tot, si no n'és el precursor.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Sud-àfrica fou exclosa dels jocs olímpics els anys 1964-1988, per boicotar el règim de l'apartheid.
  • I hi fou readmesa el 1992, en ocasió dels Jocs Olímpics de Barcelona. El 1996, el maratonià, Josia Thugwane, fou el primer negre sud-africà de guanyar una medalla d'or olímpica.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Perfil de la selecció sud-africana de futbol.
Palmarès de la Copa de les Nacions Africanes.
Cop d'ull al criquet.
Característiques del rugbi.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua