Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els desafiaments de Sud-àfrica

Una potència emergent...

...amb moltes dificultats

Diversitat no reconeguda fins el 1994


dilluns, 27 d'abril de 2009
Dimecres, 22 d'abril, la República de Sud-àfrica va tenir eleccions, les quartes d'ençà de la fi de la segregació racial, o apartheid, el 1994, que portaren l'històric dirigent negre Nelson Mandela a la presidència del país, fins el 1999.

En les tres primeres eleccions democràtiques i multiracials, la victòria va anar a parar molt folgadament al partit de Mandela, el Congrés Nacional Africà (ANC), fundat el 1912 amb el propòsit d'abolir l'apartheid. Però aquestes últimes eleccions es presentaven, d'entrada, més disputades que no pas les anteriors. I això per dos factors, al capdavall entrellaçats.

Fa poc més de quatre mesos es va fundar el Congrés del Poble (COPE), partit resultant d'una escissió del Congrés Nacional Africà, al qual semblava que podia esgarrapar molts vots. L'escissió fou motivada, en gran part, pel perfil del candidat del Congrés Nacional Africà, Jacob Zuma.

Lluitador contra l'apartheid (va passar deu anys a la presó), Zuma és un polític carismàtic, molt popular entre la població negra més desafavorida. Però el seu to és molt populista, i la seva trajectòria, esquitxada de casos de corrupció i d'una acusació de violació, de la qual fou absolt.

Doncs bé, el Congrés Nacional Africà ha tornat a guanyar clarament, amb el 65,9% dels vots, però no ha aconseguit de revalidar la majoria de dos terços (a les últimes eleccions va tenir el 70% dels vots). L'Aliança Democràtica (DA), el partit més lligat a blancs i mestissos (els anomenats 'coloured'), ha aconseguit el 16,6% dels vots; i el Congrés del Poble, el 7,4%.

La gran pregunta que es fan els analistes és si el perfil del guanyador és el més adient per a consolidar la democràcia sud-africana.

Una potència emergent...


+ El guanyador de les eleccions, Jacob Zuma.
Amb un població de quaranta-nou milions d'habitants (el 80% negres), la República de Sud-àfrica és la primera potència política i econòmica de l'Àfrica, i l'únic país d'aquest continent que forma part del G-20, grup de les primeres vint economies mundials. El país és ric en recursos naturals i el turisme és un factor de riquesa important. Però topa amb moltes dificultats, que l'actual crisi econòmica, d'abast internacional, pot agreujar encara més.

...amb moltes dificultats


+ La República de Sud-àfrica és el país més meridional del continent africà.
A Sud-àfrica, les eleccions del 1994 van portar la igualtat política entre blancs i negres, però no la igualtat econòmica. Hi ha molta pobresa, i el percentatge dels sense-feina és molt elevat: del 25%, potser més i tot. També és molt elevat l'índex de criminalitat, i no són gens infreqüents les acusacions de corrupció política. D'alarmant, s'ha de qualificar la incidència de la sida: 5,7 milions d'infectats, més del 10% de la població (18,1% en el segment d'edat dels quinze anys als quaranta nou).

Diversitat no reconeguda fins el 1994


+ Nelson Mandela.
La República de Sud-àfrica és un país de gran diversitat ètnica i lingüística: la constitució reconeix onze llengües oficials. Segons el cens del 2001, entre les més parlades hi ha el zulu (23,8%), el xosa (17,6%), el sotho del nord (9,4%) i el tswana (8,2%), totes quatre del grup bantu; també, l'anglès (8,2%) i l'afrikaans (13,3%), llengua derivada del neerlandès parlat pels colonitzadors europeus establerts a mitjan segle XVII. Ara, durant una bona part del segle XX, aquesta diversitat no fou reconeguda: la minoria blanca imposà un règim de discriminació racial, accentuat a partir del 1948. Hi posaren fi les eleccions del 1994, les primeres multiracials, guanyades per Nelson Mandela.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Símbol màxim de la lluita contra l'apartheid, Nelson Mandela va passar vint-i-set anys a la presó. No en va sortir fins el 1990.
  • Jacob Zuma , el guanyador de les eleccions, és d'ètnia zulu i polígam.
  • L'any vinent, la República de Sud-àfrica serà seu del Mundial de futbol.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Galeria fotogràfica de les eleccions sud-africanes.
Ciutat del Cap, a la punta meridional del continent africà.
Helen Zille, batllessa de Ciutat del Cap i dirigent de l'Aliança Democràtica.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua