Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Seixanta anys de la Seat

Fiat: 'La fàbrica, a Barcelona'

La Seat i la lluita obrera

Cotxes mítics


dijous, 6 de maig de 2010
Diumenge, 9 de maig, farà just seixanta anys de la fundació de la Societat Espanyola d'Automòbils de Turisme, més coneguda per la sigla Seat.

L'acord de constitució de la companyia, el van signar el 1950 l'antic Institut Nacional d'Indústria espanyol (INI), set bancs espanyols i la companyia automobilística italiana Fiat. El 1953 es va inaugurar la fàbrica de la Zona Franca de Barcelona, i d'aleshores ençà Seat ha fabricat setze milions d'automòbils, alguns de tan mítics com el Seat 600.

Durant tots aquests anys la companyia ha tingut un pes molt important en la història socioeconòmica de Catalunya i d'Espanya. Ha passat alts i baixos (aquests últims anys ha notat la crisi, igual que el sector automobilístic en general). També ha canviat de mans: la Fiat se'n va deslligar a la primeria dels anys 1980, i no gaire després en va prendre el control el grup alemany Volkswagen, el propietari actual.

La plantilla és d'onze mil treballadors, i el ritme de producció diari a la fàbrica de Martorell és de dos mil automòbils. A la tardor Seat llançarà al mercat dos models nous: l'Ibiza ST, familiar, i l'Alhambra.

Fiat: 'La fàbrica, a Barcelona'


+ La fàbrica va obrir el 1953 a la Zona Franca de Barcelona.
Com hem vist, la fàbrica de la Seat es va instal·lar a Barcelona. Però la cosa va anar de poc: el Banc Urquijo (uns dels bancs fundadors) s'estimava més Bilbao, i els capitosts de la dictadura franquista, Madrid. Però la Fiat va imposar finalment la capital catalana: per situació geogràfica (era unida via marítima amb la ciutat italiana de Gènova) i perquè tenia una gran tradició industrial i automobilística. Tot plegat s'explica al llibre 'Una empresa italiana a l'Espanya de Franco', de l'historiador italià Andrea Tappi.

La Seat i la lluita obrera


+ El Memorial Democràtic de Treballadors de Seat ha rebut enguany la Creu de Sant Jordi.
La Seat ocupa un espai molt important en la història del moviment obrer d'aquest últim mig segle. El 1958 els treballadors de la companyia van fer vaga en solidaritat amb els minaires d'Astúries, i el 1967 hi van tornar. L'octubre del 1971 van reclamar la readmissió dels companys acomiadats per haver defensat la millora de les condicions laborals; en resposta, el dia 18 la policia va irrompre a la fàbrica, va topar amb la resistència obrera i va ferir de mort (va morir al cap de dos dies) el treballador Antonio Ruiz Villalba. Uns dels acomiadats era Josep Carles Vallejo, president del Memorial Democràtic de Treballadors de Seat. Aquesta entitat ha rebut enguany la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en representació de tots els treballadors que han passat per la Seat.

Cotxes mítics


+ Del 600, se'n van fabricar vuit-centes mil unitats.
Durant aquests seixanta anys d'història, Seat ha fabricat cotxes que han acabat tenint molta popularitat: del 1500 a l'Ibiza, passant pel 850, el 124 i el 127. Ara, cap no n'ha tinguda tanta com el 600. Aquest cotxe petitet, amb el motor al darrere, va contribuir decisivament a motoritzar les societats catalana i espanyola. Durant els anys 1957-1973 se'n van fabricar vuit-centes mil unitats, a l'abast de la classe mitjana, una classe que just aleshores començava a despuntar.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El primer cotxe de la Seat fou el 1400, començat a fabricar el 1953.
  • La fàbrica de Martorell té una extensió equivalent a quatre-cents camps de futbol.
  • Els automòbils de la companyia es venen a setanta-dos països.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Seat: models actuals.
Sobre el Memorial Democràtic de Treballadors de Seat.
Cop d'ull al nou Ibiza ST.
La Seat, en xifres.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua