Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Aprèn estadística!

Aplegar, interpretar i representar dades

Una ciència eminentment pràctica

Explicacions animades


dilluns, 26 d'abril de 2010
L'Idescat acaba de presentar la pàgina aprenestadistica.gencat.cat, un recurs educatiu destinat a acréixer l'interès per l'estadística a les escoles.

La pàgina, adreçada a escolars i mestres d'ESO i batxillerat, és interactiva i comprèn vint-i-cinc activitats, que tant es poden fer a l'aula com a casa, via internet (també es poden imprimir i fer pel mètode clàssic, sobre paper).

Els continguts són gratuïts. S'hi accedeix en qualitat d'usuari registrat o en qualitat d'usuari convidat. L'avantatge de registrar-s'hi és que les dades introduïdes es desen automàticament: l'usuari registrat pot deixar una activitat a mig fer i reprendre-la més endavant (l'usuari convidat perd les dades cada vegada que tanca la sessió).

Tant si s'hi registren com si no, els usuaris tenen a l'abast dos glossaris que els poden ajudar a resoldre les activitats. L'un és de termes estadístics, i l'altre, de termes generals.

La presentació de la pàgina es va fer el 15 d'abril a l'IES Icària de Barcelona, on un grup d'estudiants d'ESO en va poder fer un tast.
  • + Idescat: Institut d'Estadística de Catalunya.

Aplegar, interpretar i representar dades


+ Presentació de la pàgina aprenestadistica.gencat.cat, a l'IES Icària de Barcelona.
L'estadística és una ciència matemàtica que treballa amb dades numèriques. Les aplega, aquestes dades, les interpreta i les representa mitjançant taules i gràfics. Il·lustrem-ho amb un exemple, tret de la mateixa pàgina de l'Idescat: si volem saber la temperatura mitjana de Catalunya l'agost del 2008, la primera cosa a fer serà aplegar les dades de tots els observatoris meteorològics escampats pel territori (d'aquell any, naturalment). El resultat final sortirà de fer un càlcul, en aquest cas senzill: la mitjana aritmètica.

Una ciència eminentment pràctica


+ La pàgina s'adreça a escolars i mestres d'ESO i batxillerat.
Contra allò que hom pot pensar, les matemàtiques són de gran utilitat pràctica, i l'estadística n'és la millor prova. N'hi ha prou de fer un cop d'ull a les activitats incloses a la pàgina aprenestadistica.gencat.cat. Dividides en cinc àmbits (serveis, demografia, societat, economia i medi), proposen coses d'allò més diverses: redactar un informe de viabilitat d'una empresa de turisme rural; interpretar les dades d'una notícia; calcular la probabilitat d'alguns esdeveniments a partir de cartes i daus; cercar la relació entre clima i risc d'incendi...

Explicacions animades


+ Diagrama de sectors.
A més a més dels glossaris, la nova pàgina educativa de l'Idescat inclou animacions que expliquen alguns dels principals termes estadístics: mitjana aritmètica, mostra, probabilitat, variable... També hi ha animacions de les diferents menes de diagrames (representacions gràfiques): de barres, de dispersió, de sectors, lineals...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'estadística s'aplica als sondatges electorals, que sovint preveuen amb gran precisió els resultats finals; i això que es basen en mostres relativament reduïdes.
  • Per exemple, hi ha sondatges sobre intenció de vot en les eleccions catalanes que prenen per mostra un miler d'electors (el cens electoral ultrapassa els cinc milions).
  • Les activitats de la pàgina aprenestadistica.gencat.cat es basen en dades reals de Catalunya: demogràfiques, socioeconòmiques, ambientals...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua