Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Voltats de nombres

Fer matemàtiques sense el zero

Internet i l'algorisme de Google

L'explicació matemàtica de la crisi


dilluns, 4 de maig de 2009
Deia el filòsof i matemàtic grec, Pitàgores (s. VI aC), cèlebre pel teorema del seu nom, que la realitat, en última instància, era matemàtica; que el principi fonamental de l'Univers eren els nombres.

Avui, aquesta idea pot semblar un xic exagerada, però el fet és que la matemàtica és una ciència imprescindible, fonament dels progressos de la ciència; i, contra allò que diu el tòpic, de gran utilitat pràctica, tant ara com en temps antic.

Sense matemàtiques, els grecs no haurien pogut honorar els déus amb temples de dimensions perfectes; la civilització romana, eminentment pràctica, no hauria pogut llegar a la humanitat els amfiteatres, els aqüeductes, els ponts i les vies que encara perduren en els nostres dies.

I semblantment podem dir dels antics egipcis, que van servir-se de l'aritmètica i de la geometria per bastir piràmides majestuoses: encara avui, ens meravella com foren capaços d'alçar aquestes estructures funeràries fetes de milions de blocs de pedra.
  • + Math in Daily Life: com els nombres condicionen les decisions quotidianes.
  • + Geometria a les ciutats: exposició-taller de l'IES Santanyí (Santanyí, Mallorca), preparat amb vista al Dia Escolar de les Matemàtiques, el 12 de maig.

Fer matemàtiques sense el zero


+ Ni egipcis, ni grecs, ni romans no coneixien el zero.
La cosa més paradoxal de totes és que ni egipcis, ni grecs, ni romans no coneixien el zero, nombre que designa l'absència d'unitats. L'invent del zero sembla que es degué a la cultura hindú, i que no arribà a l'Occident fins entrada l'edat mitjana, mercès als àrabs. Potser per això, ni el nostre calendari gregorià, ni el calendari julià, que el precedí, no tenen l'any zero: l'any 1 aC és seguit per l'any 1 dC.

Internet i l'algorisme de Google


+ L'algorisme de Google s'anomena 'PageRank'.
Mireu si en són, d'importants, les matemàtiques, que permeten d'estructurar gairebé tota la informació que hi ha internet. Que Google, el principal cercador de la xarxa, classifiqui per ordre d'importància els resultats d'una cerca és possible mercès a un algorisme complex, anomenat 'PageRank'. Aquest algorisme fou patentat ara fa deu anys a la Universitat de Stanford (Califòrnia, EUA) per Larry Page i Sergey Brin, fundadors de Google.

L'explicació matemàtica de la crisi


+ Façana de la borsa de Nova York.
Segons un article publicat al número de març de la revista nord-americana Wired, l'actual crisi econòmica té l'origen en l'aplicació d'una fórmula desenvolupada l'any 2000 pel matemàtic xinès David X. Li. L'aplicació d'aquesta fórmula permetia d'augmentar enormement els beneficis, atès que reduïa el risc un 99%. Però banquers i inversors, moguts per la cobdícia del diner fàcil, van negligir l'1% restant. Això, al capdavall, va desballestar les finances internacionals i va originar la pitjor crisi d'aquests últims vuitanta anys.

MATERIALS

  • Creamat
    Format:Web
    Centre de recursos per a ensenyar matemàtiques i aprendre'n. Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.
  • Matemàtiques
    Format:Web
    Unitats didàctiques, preguntes amb resposta i vincles. Edu365.cat.
  • Matemàtiques
    Format:Web
    Recursos i materials aplegats per la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).

QUE HO SABIES?

  • El 12 de maig serà el Dia Escolar de les Matemàtiques, establert el 2000 en commemoració del centenari del naixement del matemàtic barceloní, Pere Puig Adam.
  • 'Fer números'. Aquesta expressió designa l'acció de fer càlculs abans de prendre una decisió econòmica.
  • Ben diferent és el significat de 'prendre el número', equivalent a 'aixecar la camisa'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Història de les matemàtiques: auca interactiva.
Recepta del desastre: la fórmula que ha ensorrat Wall Street.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua