Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La qüestió de Jerusalem

La ciutat, del 1947 al 1967

Assentaments

Ciutat santa


dilluns, 29 de març de 2010
Jerusalem, ciutat santa de jueus, cristians i musulmans, és de fa unes quantes setmanes molt present als mitjans de comunicació internacionals. Raó: les reaccions que ha suscitat l'anunci del govern israelià de bastir mil sis-cents habitatges a Jerusalem Est, part de la ciutat de majoria palestina, annexionada per Israel el 1967.

L'anunci d'aquest nou assentament, fet el 9 de març, ha motivat les crítiques del govern dels Estats Units, que és l'aliat principal d'Israel. La setmana passada es va resoldre sense acord la reunió que van tenir el president nord-americà, Barack Obama, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

El govern nord-americà considera que l'anunci no ajuda gens a la represa de les converses de pau entre palestins i israelians, encallades des de fa un any (els experts i la comunitat internacional coincideixen a dir que la pau necessita la formació de dos estats, un per als israelians i un altre per als palestins).

L'estatut final de Jerusalem és precisament un dels punts fonamentals del conflicte palestino-israelià, un conflicte que fa anys i panys que s'arrossega. Per Israel, Jerusalem és una ciutat indivisible, la capital de l'estat; no ho veuen així els palestins, que reclamen un estat propi amb capital a Jerusalem Est (en aquesta part es dreça la ciutat vella).

El conflicte té arrels molt pregones. Ara, en termes moderns, es remunta al 1947. Vegem-ho.

La ciutat, del 1947 al 1967


+ El pla de l'ONU (1947) proposava la creació de dos estats, amb Jerusalem sota administració internacional.
El 1947, dos anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va aprovar (resolució 181) un pla que proposava la creació en el territori (aleshores sota control de la Gran Bretanya) de dos estats, un d'àrab i un de jueu, amb Jerusalem sota administració internacional. Els àrabs van rebutjar-lo, i la proclamació de l'estat d'Israel (14 de maig de 1948) va menar a la primera guerra àrabo-israeliana. El resultat fou la divisió de Jerusalem: la part occidental va passar a control israelià, i la part oriental, a control jordà (Jordània és un país àrab).

Assentaments


+ Assentament de Gilo, a Jerusalem Est.
Les coses van canviar arran de la tercera guerra àrabo-israeliana, dita dels Sis Dies, del juny del 1967. Entre més territoris, Israel es va annexionar la franja de Gaza, Cisjordània i la part oriental de Jerusalem (Jerusalem Est): la ciutat sencera passava a control israelià. Aquell mateix any Israel va emprendre la construcció dels primers assentaments, que encara duren. Avui n'hi ha més de cent, poblats per vora mig milió d'israelians, sumant els de Jerusalem Est i Cisjordània (en virtut dels acords de pau d'Oslo, del 1993, els palestins tenen autonomia limitada sobre Cisjordània i Gaza, però no sobre Jerusalem Est).

Ciutat santa


+ Mur de les Lamentacions, amb la Cúpula de la Roca al fons.
Jerusalem té una significació especial per al judaisme, l'islam i el cristianisme. Els jueus hi tenen el Mur de les Lamentacions, vestigi de l'antic temple destruït pels romans l'any 70; els musulmans, la Cúpula de la Roca i la mesquita d'al-Aqsa, situades a l'Esplanada de les Mesquites (o Mont del Temple, segons la denominació jueva); i la tradició cristiana hi situa la passió, mort i resurrecció de Jesús: a Jerusalem hi ha el Sant Sepulcre, on hom creu que fou enterrat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 1980 Israel va proclamar Jerusalem capital de l'estat, capitalitat no reconeguda per la comunitat internacional, que considera il·legals les annexions israelianes de la guerra dels Sis Dies (i, doncs, també la de Jerusalem Est).
  • El 2005 Israel va posar fi als assentaments de la franja de Gaza.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una guia del conflicte palestino-israelià.
Assentaments de Jerusalem Est i rodalia: mapa.
Via Dolorosa: el camí del Calvari.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua