Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Alba: un microscopi gegantí

El sincrotró

Precisió extrema

Un munt d'aplicacions


dijous, 25 de març de 2010
Aquesta setmana s'ha inaugurat el sincrotró Alba, un complex científic de primer ordre, situat a Cerdanyola del Vallès (Vallès Oc.), a tocar del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Un sincrotró és un accelerador de partícules circular. De sincrotrons comparables a l'Alba, n'hi ha encara no cinquanta a tot el món; d'aquests, una quinzena són a Europa, tots situats més al nord (l'Alba és el primer sincrotró situat al sud-oest del continent).

L'aspiració és que el sincrotró esdevingui un focus de recerca científica de referència internacional. L'any vinent ja funcionarà a ple rendiment, i l'estimació és que hi passin anualment un miler de científics de tot el món, tant de l'empresa pública com de la privada.

La idea de fer un sincrotró, la van tenir fa una vintena d'anys un grup de científics catalans. Les obres, començades el 2006, han costat més de dos-cents milions d'euros, aportats a part iguals per la Generalitat de Catalunya i el govern espanyol.

La gestió del sincrotró va a càrrec del Consorci de la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS).

El sincrotró


+ L'edifici, en forma de caragol, és parcialment subterrani.
El complex Alba fa sis hectàrees i mitja. La part central és un edifici en forma de caragol, parcialment subterrani, de cent quaranta metres de diàmetre. A dins hi ha el sincrotró, pròpiament: l'accelerador d'electrons, partícules de càrrega elèctrica negativa que constitueixen un dels components fonamentals de l'àtom. Allí, els feixos d'electrons es mouen a velocitats acostades a la de la llum, fins que emeten una radiació intensíssima (raigs X), dita llum de sincrotró.

Precisió extrema


+ Diagrama d'un sincrotró.
La llum emesa permet d'observar amb gran precisió els elements constitutius de la matèria, com àtoms i molècules (de fet, podem dir que l'Alba és una mena de microscopi gegant, molt més potent que no els microscopis convencionals). Aquesta llum és readreçada als laboratoris del complex, anomenats línies de llum, expressament disposats per a la recerca. L'Alba té prou capacitat per a tenir-ne trenta-tres, de laboratoris, i l'any vinent ja en funcionaran set.

Un munt d'aplicacions


+ Interior del sincrotró Alba.
El sincrotró Alba té moltes aplicacions, relacionades amb camps científics diversos: biologia, física, medicina, nanotecnologia, química... Els investigadors hi podran estudiar microorganismes, com virus i bacteris; dissenyar fàrmacs i implants; verificar l'autenticitat d'objectes històrics i obres d'art; desenvolupar materials sintètics, com filtres més efectius per a les emissions de diòxid de carboni (CO2) dels cotxes...

MATERIALS

  • Sincrotró Alba
    Format:Web
    Pàgina informativa de la Generalitat de Catalunya.
  • Alba
    Format:Web
    Pàgina, en anglès, del Consorci de la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró.
  • 'El sincrotró Alba, en marxa'
    Format:Web
    Entrevista de TV3 amb el director del consorci, Joan Bordas.
  • Per què serveix un sincrotró?
    Format:PDF
    Una explicació detallada. Universitat Autònoma de Barcelona.

QUE HO SABIES?

  • Prop de Ginebra (Suïssa) hi ha el Gran Col·lisor d'Hadrons (LHC), l'accelerador de partícules més gran del món, de vint-i-set quilòmetres de llargària.
  • Hom estima que el període de funcionament del sincrotró Alba és de trenta anys, a tot estirar.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua