Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
LHC: el major experiment de la història

Un instant després del Big Bang...

Fita: resoldre els grans enigmes

Seguretat


dimarts, 16 de setembre de 2008
Se n'ha dit que era l'experiment científic més gran de la història, que ha d'obrir noves vies de recerca i ajudar a conèixer millor l'origen i l'evolució de l'Univers. Parlem de l'accelerador de partícules LHC, sigla de Large Hadron Collider (Gran Col·lisor d'Hadrons), que va començar a funcionar amb èxit el 10 de setembre.

Construït per l'Organització Europea de Recerca Nuclear (CERN), l'LHC és un instrument científic circular colossal de vora vint-i-set quilòmetres de llargària, emplaçat a cent metres sota terra, entre la frontera franco-suïssa, prop de Ginebra.

La primera prova va consistir a emetre un feix de partícules subatòmiques (hadrons), que en menys d'una hora va completar el recorregut circular. Al cap d'una estona, una altre feix d'hadrons feia el mateix recorregut, aquesta vegada en direcció contrària a les busques del rellotge.

D'aquesta manera entrava en funcionament un projecte d'abast internacional, producte de vint anys de feina, d'una inversió multimilionària i de la col·laboració de deu mil científics de cinc-centes institucions i empreses, comptant-hi els del nostre país.

La inauguració oficial de l'LHC serà el 21 d'octubre, si bé no començarà a fornir dades fins d'ací a un any, puix que encara trigarà uns quants mesos a funcionar a ple rendiment.
  • ! Actualització el 21/09/2008 a les 08:50

Un instant després del Big Bang...


+ Amb l'LHC serà possible de recrear les condicions que hi hagué just després del Big Bang.
Quan hi funcioni, a ple rendiment, dos feixos de partícules (protons o ions de plom) de sentit oposat toparan a una velocitat gairebé igual a la de la llum dins el buit, que és de 299.792.458 metres per segon. Cada feix serà format per tres mil paquets de partícules, i cada paquet en contindrà cent mil milions. Les col·lisions (600 milions per segon) alliberaran una quantitat d'energia fenomenal; tanta, que serà possible de recrear les condicions físiques que hi hagué just després del Big Bang (Gran Espetec), l'esclat de la massa primigènia que originà l'Univers, segons la teoria més acceptada per la comunitat científica.

Fita: resoldre els grans enigmes


+ Hom creu que la matèria i l'energia fosques formen el 96% de l'Univers.
Els científics confien, doncs, que aquest experiment ajudarà a projectar llum sobre l'Univers i ajudarà a albirar alguna resposta a les grans preguntes encara per resoldre: quin és l'origen de la massa i com és que hi ha partícules que no en tenen; què s'amaga més enllà del 4% de matèria visible de l'Univers (la matèria i l'energia fosques que, hom creu, formen el 96% restant); quantes dimensions hi ha, quatre o més (la quarta, el temps, fou revelada per Albert Einstein)...

Seguretat


+ L'LHC és emplaçat a cent metres sota terra.
Tot i l'optimisme de la comunitat científica, algunes veus han expressat el temor que l'energia alliberada pel l'LHC no acabi tenint resultats catastròfics per al planeta (a partir de la formació de forats negres, per exemple). L'Organització Europea per la Recerca Nuclear ha afirmat repetidament que aquest temor és del tot infundat, i ha recordat que la natura produeix rutinàriament concentracions d'energia de més magnitud amb col·lisions de raigs còsmics.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Com que aniran quasi a la velocitat de la llum, els protons faran 11.245 voltes per segon a l'LHC.
  • Dins l'LHC hi ha instal·lats 9.300 imants, que guiaran els feixos de protons. La temperatura d'aquests imants és de -271 °C.
  • D'aquest accelerador de partícules, se n'obtindran anualment tantes dades que omplirien una pila de cd-roms d'una alçària de vint quilòmetres.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo de l'accelerador de partícules més gran del món.
L'LHC, explicat a ritme de música rap.
Aspectes bàsics de l'LHC.
Sobre el Big Bang.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua