Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Crims de guerra

Del tribunal sobre l'antiga Iugoslàvia...

... al Tribunal Penal Internacional

Genocidi, crim contra la humanitat i crim de guerra


dilluns, 26 d'octubre de 2009
Hi ha atrocitats que, per més que hagin estat comeses en temps de guerra, de cap manera no poden romandre impunes; tenen uns responsables, i aquests responsables han d'ésser jutjats. Aquesta idea va portar fa una quinzena d'anys a la formació del Tribunal Penal Internacional sobre l'antiga Iugoslàvia (ICTY), que avui ha de començar a jutjar Radovan Karadzic.

Arrestat l'estiu del 2008, Karadzic, antic cap dels serbis de Bòsnia, és acusat pel tribunal de dos càrrecs de genocidi i de molts crims més, perpetrats contra els musulmans i els croats de Bòsnia durant la guerra dels anys 1992-1995 en aquell territori.

Un dels càrrecs de genocidi té a veure amb la matança de Srebrenica, del juliol del 1995, descrita com la pitjor en terra europea d'ençà de la fi de la Segona Guerra Mundial: hi van morir no pas menys de set mil individus, comptant-hi els infants.

El Tribunal Penal Internacional sobre l'antiga Iugoslàvia fou instituït per l'Organització de les Nacions Unides (ONU) el 1993, amb la comesa de jutjar els responsables dels crims perpetrats als Balcans durant les guerres dels anys 1990.

Aquest tribunal té dos precedents, tots dos establerts just acabada la Segona Guerra Mundial: els judicis de Nuremberg i de Tòquio, contra caps nazis i japonesos acusats de crims de guerra.
  • ! Actualització el 27/10/2009 a les 16:20

Del tribunal sobre l'antiga Iugoslàvia...


+ Ratko Mladic encara no ha estat capturat.
Amb seu a l'Haia (Països Baixos), el Tribunal Penal Internacional sobre l'antiga Iugoslàvia té la facultat de jutjar individus per quatre categories d'ofenses: incompliment greu dels convenis de Ginebra del 1949, violació de les lleis o costums de guerra, genocidi i crims contra la humanitat. Fins ara, el tribunal ha acusat cent seixanta-un individu, n'ha processats cent vint i n'ha condemnats seixanta (la pena màxima és la presó a perpetuïtat). Dos dels acusats encara es troben en llibertat: Goran Hadzic i Ratko Mladic, antic cap militar dels serbis de Bòsnia.

... al Tribunal Penal Internacional


+ Distintiu del Tribunal Penal Internacional.
Aquest tribunal és vist com el precedent (circumscrit a un territori i a un conflicte concrets) del Tribunal Penal Internacional, en funcionament des de l'1 de juliol de 2002, en virtut de l'Estatut de Roma. És un tribunal permanent, de vocació internacional, encarregat de jutjar individus per genocidi, crims contra la humanitat i crims de guerra. Ara, entre els cent deu signataris de l'Estatut de Roma, no hi figuren països de molt de pes com els Estats Units, l'Índia, Rússia i la Xina.

Genocidi, crim contra la humanitat i crim de guerra


+ La definició de crim de guerra es fonamenta en els convenis de Ginebra.
Genocidi, crim contra la humanitat i crim de guerra són conceptes que sovint apareixen lligats. Segons l'Estatut de Roma, genocidi és qualsevol acte perpetrat amb la intenció d'anorrear totalment o parcialment un grup nacional, ètnic, racial o religiós. És crim contra la humanitat l'atac contra població civil que implica qualsevol dels actes següents: assassinat, extermini, esclavitud, deportació, empresonament, tortura, violació i persecució de grups amb identitat pròpia (i més actes igualment molt greus). La definició, força detallada, de crim de guerra, es fonamenta en els convenis de Ginebra, acordats fa seixanta anys.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Pilars del dret internacional humanitari, els convenis de Ginebra foren instituïts sota els auspicis de la Creu Roja Internacional, organització fundada el 1863 per socórrer els militars ferits en acte de guerra.
  • El Tribunal Penal Internacional sobre Rwanda fou establert per l'ONU a la darreria del 1994, amb el propòsit de jutjar els individus responsables de genocidi i de més violacions del dret internacional humanitari comesos aquell any en aquell país africà.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Perfil de Radovan Karadzic (BBC).
Els Balcans, del 1991 al 2008.
Vídeo animat de la història de la Creu Roja.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua