Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Corea del Nord, l'estat més secret

Els motius dels assaigs nuclears

Manca total de llibertats

País militaritzat


dijous, 28 de maig de 2009
Situat a l'Àsia oriental, a la part septentrional de la península de Corea, Corea del Nord és un estat comunista, tal vegada el més tancat, el més aïllat i el més secret del món.

Doncs bé, després dels assaigs nuclears duts a terme aquesta setmana, el règim nord-coreà s'exposa a un major aïllament internacional. Dilluns va fer un assaig nuclear subterrani, acompanyat del llançament de tres míssils de curt abast; dimarts va llançar dos míssils més, i ahir un altre. Això, sense oblidar l'amenaça d'atacar militarment Corea del Sud, el país veí, d'economia capitalista.

Aquests assaigs nuclears, els primers d'ençà del 2006, han rebut la condemna de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Els Estats Units, la primera potència mundial, han avisat que Corea del Nord pagarà el preu per les provocacions d'aquests últimes dies, i el Consell de Seguretat de l'ONU treballa per tirar endavant una resolució de condemna.

El dubte és què farà la Xina, membre permanent del Consell de Seguretat de l'ONU i, per tant, amb dret de vet, cosa que li permet de blocar resolucions. Fins ara, les autoritats xineses s'han mostrat renuents a sancionar Corea del Nord. Temen un allau incontrolable de refugiats, si el país es col·lapsa.
  • ! Actualització el 02/06/2009 a les 09:20

Els motius dels assaigs nuclears


+ Mapa de Corea del Nord.
Com que Corea del Nord és un estat molt opac, es fa difícil de saber del cert per què ha fet els assaigs nuclears (recordem que les armes nuclears tenen un potencial devastador enorme). Els analistes sostenen, de totes maneres, que els motius són més d'ordre intern que no extern. Diuen que al darrere hi ha la voluntat del cap de l'estat, Kim Jong-il, probablement malalt, de consolidar la seva posició, amb vista a anomenar successor, tal vegada un fill seu.

Manca total de llibertats


+ El cap de l'estat, Kim Jong-il.
Corea del Nord és un estat totalitari, dominat amb mà de ferro per Kim Jong-il, fill i successor de Kim Il-sung, mort el 1994 (aquest té el títol oficial de president etern). La violació sistemàtica dels drets humans és denunciada per governs i per organitzacions de defensa dels drets humans. L'últim informe de Human Rights Watch, publicat aquest 2009, diu que la situació dels drets humans a Corea del Nord és horrible: no hi ha oposició política, ni sindicats independents, ni mitjans de comunicació lliures; s'hi fan arrest arbitraris i execucions públiques; els camps de presoners tenen esclavitzats, en condicions deplorables, centenars de milers de súbdits, infants inclosos; els aliments hi escassegen, i el 2008 fou any de fam.

País militaritzat


+ Corea del Nord té el cinquè exèrcit més nombrós del món.
Corea del Nord és un país molt militaritzat, amb un exèrcit tingut pel cinquè més nombrós del món. Hom estima que les forces armades regulars són integrades per un milió dos-cents mil soldats (més del 20% dels homes entre disset anys i cinquanta-quatre) i que la despesa militar equival al 25% del producte interior brut (PIB). Tot i amb això, la maquinària aèria, naval i terrestre és considerada antiquada, si més no en comparació amb la de les potències occidentals.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A septentrió, Corea del Nord frontereja amb la Xina i, en menys mesura, (encara no vint quilòmetres), amb Rússia.
  • La divisió de Corea en dos estats data del 1948. Al cap de dos anys, el 1950, les dues Corees entraren en una guerra sagnant que durà tres anys. La guerra tingué abast internacional, i reflectí la divisió mundial entre dos blocs del tot antagònics, el capitalista i el comunista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Dins Corea del Nord: fotos.
A la frontera nord-coreana: vídeo de The New York Times.
Dades sobre Corea del Nord (UNICEF).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua