Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Què és el Consell de Seguretat de l'ONU?

Membres permanents...

...i membres no permanents

Demandes de més representativitat


dilluns, 12 de gener de 2009
Entre els propòsits bàsics de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) hi ha el de vetllar per la pau i per la seguretat internacionals. Dins l'ONU, l'organisme que té aquesta comesa concreta és el Consell de Seguretat.

Quan hi ha un conflicte, la prioritat primera del Consell de Seguretat és de posar-hi remei amb mitjans diplomàtics. Té, certament, la potestat d'adoptar sancions econòmiques i, fins i tot, d'autoritzar l'ús de la força, però solament després d'haver exhaurit totes les vies de negociació.

Les decisions preses pel Consell de Seguretat són de compliment obligatori per tots els estats membres de l'ONU (ara mateix, cent noranta-dos), de conformitat amb la carta fundacional d'aquest organisme.

Però, a vegades, allò que més costa és de prendre decisions. Ho hem pogut comprovar aquests últims dies, en el cas de Gaza, escenari dels combats entre Israel i el moviment islàmic Hamàs. El Consell de Seguretat no va acordar una resolució propugnant l'alto-el-foc fins divendres, tretze dies després del començament de l'atac israelià a Gaza. Sigui com sigui, la resolució, aprovada amb l'abstenció dels Estats Units, no ha aconseguit d'aturar la violència.
  • ! Actualització el 13/01/2009 a les 07:00

Membres permanents...


+ Bandera dels membres permanents del Consell de Seguretat.
Instituït el 1946, poc després de l'entrada en funcionament de l'ONU, el Consell de Seguretat és format per quinze membres, cinc de permanents i deu de no permanents. Els permanents són els Estats Units, França, la Gran Bretanya, Rússia i la Xina, composició que reflecteix l'equilibri de poder sorgit del daltabaix de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Cadascun d'aquests estats té dret de vet, amb poder per a blocar qüestions i resolucions. Ara, si un membre recela d'una resolució, però no la vol blocar, pot abstenir-se de votar-la. Com han fet els Estats Units amb l'alto-el-foc a Gaza.

...i membres no permanents


+ Seu del Consell de Seguretat. Nova York (EUA).
Els deu membres no permanents del Consell de Seguretat són elegits per a un mandat de dos anys per l'Assemblea General, que representa tots els estats de l'ONU. Els membres no permanents són ara Àustria, Burkina Faso, Costa Rica, Croàcia, el Japó, Líbia, Mèxic, Turquia, Uganda i el Vietnam. Cada membre, permanent o no, té un vot, i les decisions s'han d'aprovar per una majoria de nou vots, pel cap baix. Les qüestions més importants no poden decidir-se sense el vot afirmatiu (o l'abstenció) de tots els membres permanents.

Demandes de més representativitat


+ El G4 aplega Alemanya, el Brasil, l'Índia i el Japó.
Aquests últims anys han proliferat les veus partidàries d'una reforma estructural del Consell de Seguretat, d'acord amb la nova realitat política mundial, molt diferent de la que hi havia durant la Guerra Freda (1947-1991). Una de les peticions és d'augmentar el nombre de membres permanents. Quatre països, agrupats sota el nom de G4, han demanat especialment de tenir aquest estatut: Alemanya, el Japó (derrotats a la Segona Guerra Mundial), el Brasil i l'Índia (la democràcia més gran del món). Hom també ha demanat d'augmentar el pes de l'Àfrica: cap país d'aquest continent no és membre permanent.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 2003 les discussions sobre la conveniència d'atacar l'Irac menaren el Consell de Seguretat (i l'ONU mateix) a una crisi molt greu. Els Estats Units i la Gran Bretanya emprengueren l'atac sense l'aprovació de la resta de membres permanents: França, Rússia i la Xina.
  • Els cinc membres permanents del Consell tenen armes nuclears.
  • Per mandat del Consell de Seguretat, l'ONU ha desplegat una seixantena llarga de missions de pau, la primera el 1948.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Perfil del Consell de Seguretat (BBC).
Seixanta anys de missions de pau de l'ONU.
Guia de l'ONU.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua