Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Gaza, la franja de la tensió

Context polític de l'atac israelià

Gaza: del 1967 al 2005...

... i del 2006 ençà


dilluns, 5 de gener de 2009
L'atac israelià a la franja de Gaza ha tornat al primer pla de l'actualitat aquest petit territori, un dels més densament poblats del món, encaixonat entre la Mar Mediterrània, Egipte i Israel.

En virtut dels acords de pau d'Oslo (1993) per a posar fi al conflicte palestino-israelià, Gaza és un dels dos territoris autònoms administrats per l'Autoritat Nacional Palestina. L'altre és Cisjordània, separat de Gaza per territori israelià.

Ara mateix Gaza és controlada pel moviment islàmic Hamàs, que el mes de juny passat va acordar amb Israel un alto-el-foc de sis mesos. Totes dues parts s'han acusat mútuament de no haver-lo respectat: Israel acusa Hamàs de no haver deixat de tirar coets sobre territori israelià, i Hamàs acusa Israel de no haver obert els passos fronterers que mantenen Gaza blocada.

L'atac israelià ha fet no pas menys de cinc-cents morts. La rèplica d'Hamàs, cinc. De moment, les crides internacionals a posar fi a l'escalada de violència no han tingut gens d'efecte. Dissabte, després d'una setmana de bombardeigs aeris, l'exèrcit israelià va envair Gaza per terra.
  • ! Actualització el 11/01/2009 a les 18:45

Context polític de l'atac israelià


+ Tzipi Livni i Benjamin Netanyahu, candidats principals de les eleccions israelianes.
A l'hora d'establir les causes d'un atac d'aquesta magnitud, els experts no han omès el context polític actual, tant d'Israel com dels Estats Units, la primera potència mundial. El 10 de febrer hi haurà eleccions al Parlament israelià, i els sondatges atorguen moltes possibilitats de victòria al partit Likud, de Benjamin Netanyahu, ara a l'oposició, partidari de la línia dura amb els palestins. Els Estats Units són l'aliat principal d'Israel, cosa que no ha de canviar pas amb Barack Obama, que serà investit president el 20 de gener. De totes maneres, hom es demana si Obama (que ha suscitat moltes expectatives, als Estats Units i a tot el món) s'arrenglerarà amb les posicions israelianes tant com George Bush; si prendrà iniciatives de pau...

Gaza: del 1967 al 2005...


+ La franja de Gaza fa quaranta quilòmetres de llargària per deu d'amplària.
Gaza i Cisjordània foren annexionades per Israel el 1967, arran de la tercera guerra àrabo-israeliana, dita dels Sis Dies. El 1994, un any després dels acords de pau d'Oslo, es constituí l'Autoritat Nacional Palestina, amb poders autònoms sobre tots dos territoris. El moviment d'alliberament palestí ha estat dominat durant dècades per al-Fatah, organització fundada el 1959 pel dirigent històric Iàsser Arafat (1929-2004). Ara, les eleccions palestines del 2006, les guanyà inesperadament Hamàs, enemic declarat d'Israel. Uns quants mesos abans, les tropes israelianes s'havien retirat de Gaza.

... i del 2006 ençà


+ Bombardeig aeri sobre Gaza.
Gaza esdevingué l'escenari de les hostilitats entre totes dues organitzacions palestines, hostilitats que culminaren el juny del 2007, quan Hamàs en prengué el control (al-Fatah mantingué el de Cisjordània). Després d'això Israel aprovà una sèrie de sancions contra la franja i n'endurí el control fronterer. El 19 de juny de 2008 Hamàs i Israel convingueren una treva (tan fràgil, que no ha costat gaire de trencar).

MATERIALS

  • Middle East
    Format:Web
    Especial de l'espai juvenil Newsround, de la BBC.
  • War on Gaza
    Format:Web
    Especial d'al-Jazira.
  • Gaza crisis
    Format:Web
    CNN.
  • UNRWA
    Format:Web
    Agència de l'ONU dels refugiats palestins al Pròxim Orient.

QUE HO SABIES?

  • La franja de Gaza fa quaranta quilòmetres de llargària per deu d'amplària. La població raneja el milió i mig d'habitants.
  • Tres quartes parts d'aquesta població tenen l'estatut de refugiats. Vora mig milió viu en vuit camps de refugiats.
  • Amb la guerra dels Sis Dies, Israel també s'annexionà Jerusalem Est (la ciutat vella), els altells del Golan i la península del Sinaí, tornada a Egipte el 1982.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una guia del conflicte palestino-israelià.
Mahmoud Abbas, president de l'Autoritat Nacional Palestina.
Sobre els refugiats palestins.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua