Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Ocells: 'Viatgers de primavera'

L'anellatge

Estudi obert a la participació d'escoles

Aprendre a reconèixer el cant dels ocells


dijous, 12 de març de 2009
Amb l'arribada de la primavera fan cap a Catalunya milions d'ocells provinents de l'Àfrica. Alguns hi nien, però la gran majoria reprenen el viatge en direcció al centre i al nord d'Europa. Doncs bé, el seguiment d'aquest procés migratori és l'objecte de l'estudi 'Viatgers de primavera', impulsat pel portal Recerca en Acció i per l'Institut Català d'Ornitologia.

El propòsit és de saber quins ocells migren; quan arriben a Catalunya; d'on vénen i on van. Més concretament, quina estratègia adopten per travessar, de primer, el Sàhara (el desert més extens del món) i, després, la Mediterrània, a més del paper que tenen les illes mediterrànies en el procés migratori.

És per això que s'ha teixit una xarxa d'estacions d'anellatge repartides per uns quants punts, de Catalunya i del país sencer: aiguamolls de l'Empordà, deltes de l'Ebre i del Llobregat, arxipèlags de Cabrera i dels Columbrets i illa de l'Aire. Afegim-hi l'estació de Merzouga, al sud del Marroc, parada de molts ocells després de la travessada del desert.

L'estudi s'allargarà tres mesos, fins el 30 de maig, i els resultats s'aniran publicant setmanalment, el dijous, en un diari de recerca en línia: avui, justament, s'hi han de publicar les primeres dades científiques. Tot plegat es completarà amb el seguiment de la reproducció primaveral dels ocells, caracteritzada per la proliferació de cants.

L'anellatge


+ Mapa de les estacions d'anellatge. Recerca en Acció.
Per a estudiar la migració d'ocells és molt important l'anellatge, consistent a posar anelles a les potes dels ocells per identificar-los, naturalment després d'haver-los atrapat. Per atrapar-los, els ornitòlegs empren uns filats finíssims que els ocells no veuen. Això fet, els en treuen amb molta cura per no fer-los gens de mal i els estudien amb deteniment. És clar, els ocells que ja duen anella proporcionen dades de gran vàlua: si s'han estat gaire en una mateixa zona o si provenen d'una altra estació d'anellatge (quina ruta han seguit, doncs)...

Estudi obert a la participació d'escoles


+ Per a estudiar la migració d'ocells és molt important l'anellatge. Fotografia: Recerca en Acció.
'Viatgers de primavera' és obert a la participació dels escolars de secundària i de batxillerat. Una possibilitat és de desenvolupar via internet les activitats proposades per Recerca en Acció, sobre quatre espècies distintes: cotxa cua-roja, rossinyol, mosquiter de passa i mosquiter comú. Una altra possibilitat és d'assistir a una sessió d'anellatge d'ocells en una estació ornitològica catalana (aiguamolls de l'Empordà, delta de l'Ebre, delta del Llobregat, estany de Banyoles i Flix). La data límit per a inscriure's en aquesta activitat és el 16 de març.

Aprendre a reconèixer el cant dels ocells


+ Il·lustració d'un puput. Recerca en Acció.
Recerca en Acció ofereix una altra activitat didàctica en línia: un joc interactiu per a fer conèixer la fesomia i el cant de deu espècies d'ocells molt comunes a les nostres terres: bosqueta vulgar, cucut, enganyapastors, gafarró, mallerenga carbonera, oriol, picot verd, puput, rossinyol i tallarol de casquet. Una manera entretinguda, doncs, d'aprendre, tot exercitant la memòria visual i la memòria auditiva.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Hom estima que de quatre bilions d'ocells migradors a cinc travessen el Sàhara després d'haver hivernat a l'Àfrica tropical.
  • Un dels ocells de migració més primerenca és el cucut reial, de cant força més aspre que no el del cucut comú.
  • També és de migració molt primerenca l'àliga marcenca, així anomenada pel fet d'arribar el març, si bé ja es comença a veure a la darreria del febrer.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Sobre el projecte Orenetes.
Els ocells: explicació didàctica.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua