Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Roma, any 320 dC

Al bell mig del Colosseu...

El fòrum romà

Roma, centre d'una gran civilització


dilluns, 17 de novembre de 2008
Com era, Roma, a l'època imperial? I, més concretament, com era devers l'any 320, en temps de l'emperador Constantí? La resposta, amb tots els detalls, és al Google Earth, que n'acaba de presentar una recreació virtual en tres dimensions: 'L'antiga Roma en 3D'.

Aquesta recreació virtual, que inclou més de 6.700 edificis de l'època, és el resultat de la col·laboració entre Google i el projecte Rome Reborn (Roma renascuda), en què han pres part arqueòlegs, arquitectes i historiadors d'institucions i universitats nord-americanes i italianes.

L'antiga Roma en 3D permet de sobrevolar una ciutat que aleshores comptava un milió d'habitants; de visitar-ne per dins alguns dels edificis més significatius; de passejar-se pels carrers empedrats; de fer-se una mica d'idea de la vida dels romans.

Tot plegat, doncs, accessible via internet a través del programa Google Earth, molt ràpid de descarregar. Una vegada dins el programa, n'hi ha prou d'anar a l'apartat 'Capes', desplegar la casella 'Galeria' i fer doble clic a 'L'antiga Roma en 3D'.

Aquesta és la primera ciutat de l'antiguitat que apareix a Google Earth, un servei de Google que ofereix imatges de gran resolució de tots els racons del planeta.

Al bell mig del Colosseu...


+ El Colosseu, segons la recreació virtual de Google Earth.
La recreació virtual de Google Earth ofereix la possibilitat de visitar l'interior d'una dotzena d'edificis: el Colosseu, cèlebre amfiteatre per a cinquanta mil espectadors, on es feien les lluites de gladiadors; el temple de Vesta, antiquíssim, dedicat a la deessa de la llar; la basílica Júlia, on es resolien els afers judicials; el temple de Venus i Roma, projectat per l'emperador Adrià; la basílica Emília, punt d'aplec de negociants... També proporciona explicacions històriques de dos-cents cinquanta indrets de l'antiga Roma.

El fòrum romà


+ El fòrum era el centre de la vida romana en temps antic.
Llevat del Colosseu, que és a tocar, els edificis esmentats corresponen al fòrum, centre de la vida comercial, judicial, política i social de l'antiga Roma (aquesta mateixa funció tenia a totes les ciutats de l'Imperi Romà). Per això hi són emplaçades les restes de força edificis més: els arcs de Septimi Sever i de Titus, prou ben conservats; la Cúria, o Senat; els temples de Saturn i de Càstor i Pòl·lux... Pel fòrum, hi passava la Via Sacra, la més important de la ciutat.

Roma, centre d'una gran civilització


+ Roma l'any 320. Projecte de digitalització Rome Reborn.
Fundada el segle VIII aC a la riba del riu Tíber, Roma fou durant segles la ciutat més important de l'Occident, el centre d'un imperi vastíssim, estès per totes dues ribes de la Mar Mediterrània. El llegat de l'antiga Roma és immens en els ordres artístic, cultural, jurídic, polític, lingüístic: de la llengua dels romans, el llatí, en deriven les llengües romàniques, entre les quals la catalana. L'Imperi Romà d'Occident se n'anà en orris el 476, any que marca el trànsit de l'edat antiga a l'edat medieval.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Google Earth ha recreat la Roma del temps de l'emperador Constantí, el primer que professà el cristianisme i el fundador de Constantinoble, capital de l'Imperi Romà d'Orient.
  • De planta circular i cúpula gegantina, el Panteó és tingut per l'edifici antic més ben conservat de Roma. Fou refet per l'emperador Adrià devers l'any 125.
  • En temps antic, Roma era anomenada 'Caput Mundi', que vol dir 'cap(ital) del món'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'antiga Roma en 3D: vídeo.
L'expansió i el declivi de l'Imperi Romà, en mapes.
Els déus romans, assimilats als grecs.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua