Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Expressions i dites llatines

De 'Vae victis' a 'Veni, vidi, vici'

Dites cèlebres

Llatinismes


dilluns, 3 de març de 2008
El llatí és una llengua indoeuropea originària de la regió del Laci (centre de la península Itàlica). En temps de l'Imperi Romà el llatí era parlat a totes dues ribes de la Mediterrània i en una bona part d'Europa (fins a les ribes dels rius Danubi i Rin).

De l'evolució del llatí parlat pels romans, dit vulgar, en van sorgir les llengües romàniques: català, occità, franco-provençal, cors, dàlmata (desaparegut a la fi del segle XIX), espanyol, francès, galaico-portuguès, italià, reto-romànic, romanès i sard.

El llatí vulgar es distingia del llatí clàssic, prestigiat pels grans escriptors, historiadors i filòsofs de l'època. De fet, si bé l'Imperi Romà d'Occident caigué el 476 dC, el llatí continuà essent la llengua principal de cultura durant molts segles, i al començament de l'edat moderna fou reivindicat i emprat pels humanistes del Renaixement.

Per tot plegat, no fa gens estrany que hagin arribat fins als nostres dies un gavadal d'expressions i dites llatines, a vegades immortalitzades per personalitats de la política i la cultura.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Literatura.

De 'Vae victis' a 'Veni, vidi, vici'


+ Detall d'una escultura del polític, escriptor i militar romà Juli Cèsar.
N'hi ha, de dites, lligades a episodis de la història de Roma: 'Vae victis' ('Ai dels vençuts!'), atribuïda a Brennus, cap dels gals que saquejaren Roma devers el 390 aC; 'Delenda est Carthago' ('Cal destruir Cartago'), que Cató el Vell repetia contínuament per alertar de l'amenaça d'aquesta ciutat, gran rival de Roma; 'Alea iacta est' ('Els daus ja són tirats'), pronunciada per Juli Cèsar quan traspassava el riu Rubicó, cosa prohibida, i que marcà el principi de la guerra contra Pompeu; 'Veni, vidi, vici' ('Va ser arribar, veure i vèncer'), també de Cèsar, dita després d'una campanya militar reeixida. Per temperar la vanitat dels militars que tornaven victoriosos de la guerra, els romans tenien una sentència lapidària: 'Memento mori' ('Recorda que ets mortal').

Dites cèlebres


+ Els gladiadors saludaven l'emperador abans d'entrar en combat.
Naturalment, hi ha moltes dites cèlebres no lligades a cap esdeveniment històric concret: 'Ars longa, vita brevis' ('L'ofici és llarg, i la vida curta'), adaptació d'un aforisme del metge grec Hipòcrates; 'Carpe diem' ('Aprofita el dia'), popularitzada pel poeta Horaci; 'Mens sana in corpore sano' ('Un esperit sa vol un cos sa'), avui convertida en ideal de vida sana; 'Ave Caesar, morituri te salutant' ('Ave Cèsar, els damnats a morir et saluden'), salutació dels gladiadors abans d'entrar en combat; 'Panem et circenses' ('Pa i jocs'), que al·ludia al costum de repartir blat i organitzar jocs a fi de tenir content el poble...

Llatinismes


+ El llatí és originari de la regió del Laci (centre de la península Itàlica).
També tenim un munt de llatinismes, és a dir, d'expressions, locucions i girs llatins emprats en la llengua escrita. Heus-ne ací una petita mostra: 'alter ego' ('un altre jo'), 'conditio sine qua non' ('condició imprescindible'), 'curriculum vitae' ('breu repàs professional'); 'et cetera' ('i coses restants'), 'in situ' ('aquí mateix'), 'cum laude' ('amb elogi'), 'mea culpa' ('per culpa meva'), 'persona non grata' ('individu indesitjable'), 'sine die' ('sense data'), 'statu quo' ('situació vigent'), 'vox populi' ('veu del poble')...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Vaticà, l'estat més petit del món, té el llatí per llengua oficial.
  • Les benediccions papals utilitzen la fórmula (joc de paraules) 'urbi et orbi', 'a la ciutat i al món', és a dir a Roma ('la ciutat', per excel·lència), el bisbe de la qual és, per definició, el papa.
  • Les abreviatures 'am' i 'pm' corresponen a les locucions 'ante meridiem' ('abans de migdia') i 'post meridiem' ('després de migdia'), respectivament.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Llatí: qüestionari breu.
L'expansió de l'Imperi Romà, en mapes.
''Beatus ille'': elogi d'Horaci de la vida campestre.
Sobre la sentència 'Cogito, ergo sum' ('Penso, doncs existeixo') del filòsof francès René Descartes.
I també...
  • Recull d'expressions i mots catalans d'origen llatí.
  • Una llista de locucions llatines.
  • Relaciona fets i personatges de la història romana.
  • Elegeix el llatinisme corresponent a cada definició.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua