Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Termes financers

Liquiditat bancària

Tipus d'interès

Wall Street


dilluns, 13 d'octubre de 2008
En aquest segon capítol de l'especial sobre la crisi econòmica mirarem d'explicar el significat d'alguns dels termes econòmics (sobretot financers) que més han aparegut aquestes últimes setmanes als mitjans de comunicació.

Comencem, primerament, per les hipoteques de gran risc, o hipoteques 'subprime', origen de la crisi financera actual. A diferència de les hipoteques tradicionals, o 'prime', aquestes es concedien a clients de poca solvència: sense propietats, sense feina estable o poc remunerada... Al capítol anterior ja dèiem que aquesta temeritat ha menat a una crisi financera de final incert, estesa a tot el món des dels Estats Units: cosa afavorida per la mundialització, que comprèn, entre més coses, la intensificació de les relacions econòmiques entre països.

Més encara: hom ja ha començat a parlar de l'amenaça de recessió. Tècnicament, hi ha recessió quan l'activitat econòmica es redueix durant dos trimestres consecutius, pel cap baix; quan el producte interior brut (PIB) no creix, ans decreix (el Fons Monetari Internacional acaba de pronosticar que països de la Unió Europa com Espanya, Irlanda, Itàlia i la Gran Bretanya entraran en un període de recessió l'any vinent).
  • ! Actualització el 16/10/2008 a les 07:15

Liquiditat bancària


+ Empreses i particulars depenen dels préstecs bancaris.
Ara es diu i rediu que els bancs no tenen liquiditat, ni tan sols els solvents. A la pràctica, això vol dir que no tenen prou diners, de manera que no fan préstecs, o no en fan tants com convindria. El resultat és que l'economia no rutlla, perquè empreses i particulars depenen dels préstecs (pensem, per exemple, en el sector immobiliari, molt afectat per la crisi). Per redreçar aquesta situació, el govern espanyol va aprovar divendres un fons de trenta mil milions d'euros (ampliable a cinquanta mil milions) destinat a la banca perquè aquesta pugui tornar a obrir l'aixeta dels préstecs.

Tipus d'interès


+ Seu del Banc Central Europeu a Frankfurt.
Una altra mesura per a reactivar l'economia, per a revifar la inversió de les empreses i el consum dels ciutadans, consisteix a rebaixar els tipus d'interès, mesura que acaben de prendre coordinadament uns quants bancs centrals de tot el món. Els tipus d'interès, recordem-ho, equivalen al percentatge que hom paga en canvi de la concessió d'un préstec, tant si és un préstec de banc a banc, com si és de banc a particular o a empresa. Si aquest percentatge es redueix, hom té més diners, perquè no n'ha de tornar tants. Ara, el risc de rebaixar els tipus d'interès és que augmenti la inflació, val a dir: que s'apugin els preus dels serveis i de les mercaderies.

Wall Street


+ Façana de la borsa de Nova York.
De la crisi financera, deguda a la cobdícia del diner fàcil, també se n'ha dit crisi de Wall Street. Aquest és el nom d'un carreró del barri novaiorquès de Manhattan, pinyol del districte financer i seu del New York Stock Exchange, la borsa de Nova York. Però Wall Street no és solament això. És el símbol màxim de les finances internacionals, unes finances que ara tothom coincideix a dir que s'han de reformar urgentment per evitar que es repeteixin crisis d'una magnitud semblant.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les borses, que són els mercats de les operacions financeres, reflecteixen la conjuntura econòmica i les expectatives que aquesta conjuntura suscita. Aquestes últimes setmanes han tingut pèrdues molt importants.
  • Les borses tenen l'origen en les fires de mercaders i de comerciants del temps medieval, que proliferaren, sobretot, a la Mediterrània occidental.
  • El 'crac del 1929', la crisi més greu del capitalisme, també va tenir l'epicentre a Wall Street.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Crisi financera: auca de conclusió contundent.
Sobre l'origen del terme 'borsa'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua