Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'L'illa del tresor'

Un estiu plujós, a Escòcia

Jim Hawkins, un grumet intrèpid

John Silver el Llarg


dilluns, 25 d'agost de 2008
Una història de bucaners i d'or amagat. Així definí el seu autor, l'escocès Robert Louis Stevenson, 'L'illa del tresor', obra mestra del gènere d'aventures i prototip de la novel·la de pirates.

Publicada el 1883, 'L'illa del tresor' catapultà Stevenson a la fama, augmentada posteriorment amb títols com 'L'estrany cas del Dr. Jekyll i Mr. Hyde', 'Segrestat', 'La fletxa negra', 'El senyor de Ballantrae', 'Contes dels Mars del Sud'...

Bohemi i romàntic, Stevenson rebutjà les convencions socials i la hipocresia que amagaven. Com hem vist, aquest rebuig també és present a l'obra de l'escriptor nord-americà Mark Twain ('Les aventures de Tom Sawyer' i 'Aventures de Huckleberry Finn'), amb qui féu amistat.

Stevenson va néixer el 1850 a Edimburg, la capital d'Escòcia, país molt present a la seva obra, poblada de personatges complexos, molt ben perfilats, que mostren les contradiccions humanes. Això ha fet que els seus llibres d'aventures siguin llegits igual per joves que per adults.

Stevenson emprengué molts viatges en cerca d'un clima apropiat al seu estat de salut, molt precari a causa de la tuberculosi. L'últim viatge el menà a l'illa polinèsia d'Upolu, a Samoa, el 1890. Hi morí sobtadament al cap de quatre anys, quan en tenia quaranta-quatre.

Un estiu plujós, a Escòcia


+ Mapa de l'illa del tresor aparegut a la primera edició (1883).
Estiu del 1881. Robert Louis Stevenson i la seva família són de vacances a Escòcia. El temps, plujós i fresc, no convida gens a sortir de casa. Stevenson i el seu fillastre Lloyd Osbourne, de tretze anys, maten les hores pintant el mapa d'una illa imaginària, que s'acabarà convertint en font d'inspiració d'una història. Stevenson l'anirà escrivint, perfilant, bo i tenint en compte les opinions, els judicis, del jove Lloyd. El resultat, és clar, serà 'L'illa del tresor', una novel·la de pirates trepidant, vívida, amb una trama que atrapa el lector des del primer moment.

Jim Hawkins, un grumet intrèpid


+ El jove Jim aconseguirà el mapa del tresor del capità Flint.
El protagonista de 'L'illa del tresor' és Jim Hawkins, fill dels propietaris de l'hostal Almirall Benbow, situat arran de mar, no gaire lluny de Bristol (Anglaterra). D'una manera que ara no fa al cas, el jove Jim aconseguirà el mapa del tresor del capità Flint, un antic bucaner amb fama de sanguinari. El fet portarà a organitzar un viatge per a anar a cercar-lo, i en Jim hi prendrà part en qualitat de grumet. El viatge a bord de la goleta Hispaniola no presentarà dificultats. Aquestes arribaran per un altre camí: el motí d'una part de la tripulació.

John Silver el Llarg


+ Jim Hawkins i John Silver el Llarg. Il·lustració d'una edició del 1911.
Els personatges de 'L'illa del tresor' no són fets d'una sola peça. Ben altrament, són personatges plens d'humanitat, que evolucionen, canvien, dubten, es contradiuen. N'hi ha de bons amb defectes i de dolents (els amotinats) amb virtuts. Exemple d'aquesta dualitat, d'aquesta ambivalència, és John Silver el Llarg, cuiner del vaixell i antic pirata a les ordres del capità Flint. Amb una sola cama i un lloro a l'espatlla, John Silver no és home fàcil d'encasellar. És afable, animós, astut, estalviador, rialler, temut, vil...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els habitants de Samoa anomenaren Stevenson 'Tusitala', que vol dir 'narrador d'històries'.
  • Al cinema, el paper de John Silver el Llarg ha estat interpretat per actors de renom com Orson Welles i Charlton Heston.
  • El 1876, en una estada a França, Stevenson conegué la nord-americana Fanny Vandergrift Osbourne, casada i deu anys més gran que no pas ell, de qui s'enamorà. El 1879 anà a trobar-la als Estats Units, en un viatge que per poc no li costà la vida. Contragueren matrimoni al cap d'un any.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Nou personatges de 'L'illa del tresor'.
La versió del cineasta Victor Fleming.
Esbós biogràfic de Robert Louis Stevenson.
Preguntes sobre cadascun dels capítols de 'L'illa del tresor'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua