Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Les aventures de Tom Sawyer'

Mil i una aventures

Tom Sawyer...

...i Huckleberry Finn


dilluns, 4 d'agost de 2008
'Les aventures de Tom Sawyer' és, juntament amb 'Aventures de Huckleberry Finn', la novel·la més cèlebre de l'escriptor nord-americà Samuel Langhorne Clemens (1835-1910), més conegut pel pseudònim Mark Twain.

Orfe de pare a onze anys, Twain féu tota mena d'oficis: impressor, humorista, periodista, cercador de plata, conferenciant, pilot d'un vapor per aigües del Mississipí... Totes aquestes vivències, i els seus viatges a Europa i a Terra Santa, nodriren la seva obra, caracteritzada per l'humor, la sàtira, les ànsies de llibertat i la crítica de la hipocresia.

El seu estil és espontani, planer, molt atent als dialectes, als girs, a les expressions de la gent de la riba del Mississipí, riu de vora quatre mil quilòmetres de llargària que travessa els Estats Units de septentrió a migjorn.

L'escriptor fou testimoni del creixement, dels canvis i de la consolidació dels Estats Units: de l'expansió vers l'oest; de la industrialització, de la guerra civil (guerra de Secessió) que menà a la fi de l'esclavitud; i, en definitiva, de la transformació d'un país jove (quan va néixer, els Estats Units tot just feia mig segle que havien aconseguit la independència de la Gran Bretanya) en una potència mundial.

Per tot plegat, Twain, que en vida aconseguí una popularitat immensa, és vist com un dels fundadors de la literatura nord-americana.

Mil i una aventures


+ La narració s'emmarca en un poblet de la vora del Mississipí.
'Les aventures de Tom Sawyer' (1876) s'adreça, principalment, al jovent. La narració s'emmarca en un poblet de l'estat de Missouri situat a la vora del Mississipí. El protagonista és Tom Sawyer, un noiet de dotze anys, entremaliat i d'esperit lliure, trets que el menaran a viure aventures de tota mena, sovint d'allò més còmiques. Però també coneixerà el perill i els sentiments de l'amistat i de l'amor.

Tom Sawyer...


+ Tom Sawyer, a la coberta de la primera edició (1876).
Tom Sawyer viu a Sant Petersburg amb la seva tia Polly, germana de la seva difunta mare, que es desviu per ell i s'esforça a fer-lo creure, gairebé sempre debades. Trapella i tothora enjogassat, en Tom no pot sofrir el dilluns, el dia de tornada a les obligacions i a escola, on sempre té el cap a tres quarts de quinze. Sols pensa a anar a nedar, a pescar i a compartir aventures amb el seu amic, Huckleberry Finn. Tots dos es professen una gran amistat, enfortida després d'haver estat testimonis d'un crim...

...i Huckleberry Finn


+ 'Aventures de Huckleberry Finn' és considerada l'obra mestra de Mark Twain.
Amb catorze anys fets, Huckleberry Finn és un personatge entre rodamón i bohemi, fet a la seva, que viu de manera independent i aliè a les convencions socials, cosa que provoca l'enveja dels nois del poble. Quan vagin mal dades, en Huck emprendrà un viatge aigües avall del Mississipí, en companyia d'un esclau negre fugitiu, de nom Jim. Però aquest viatge en cerca de la somiada llibertat forma part d'una altra història: 'Aventures de Huckleberry Finn' (1884), tinguda per l'obra mestra de Mark Twain.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Mississipí és el segon riu més llarg dels Estats Units, per darrere del Missouri, de més de quatre mil quilòmetres, que, curiosament, n'és afluent.
  • A la riba d'aquest riu, l'expressió 'mark twain' significa que hi ha prou profunditat per a navegar. Heus ací l'origen del pseudònim adoptat per l'escriptor nord-americà.
  • Entre les traduccions al català de 'Les aventures de Tom Sawyer', n'hi ha una del 1918 de l'escriptor noucentista Josep Carner, el 'príncep dels poetes'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tom Sawyer i Huckleberry Finn: comparació d'aquests dos personatges, per Vicenç Pagès Jordà.
Apunt biogràfic de Mark Twain.
Una versió cinematogràfica de 'Les aventures de Tom Sawyer'.
Els deu estats per on passa el Mississipí.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua